Празнични линзери

  • 30 мин. плюс време за охлаждане
  • 20
  • Обикновена
  • 180°C
  • 0 kоментара
  • Австрийска кухня

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

150 г. бадемово брашно
150 г. брашно от кафяв ориз
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. канела
20 г. кокосово масло, разтопено
100 мл. кленов сироп
30 мл. бадемово или овесено мляко ( как да си направим овесено мляко)
настъргана кората на 1 био лимон
сладко за слепване - шипков мармалад, мус от сини сливи, сладко от малини

Бисквитите линзер произлизат от град Линц в Австрия. Те са леки, маслени, с натрошени бадеми и винаги слепени по две. В моята рецепта бисквитите са без глутен, без млечни съставки и без бяла рафинирана захар. Използвам домашно приготвен шипков мармалад за слепването, но може да изберете и друго сладко, например от малини, от ягоди, от боровинки, от кайсии. За повече празничен вид може да поръсите с малко кокосово брашно отгоре.

Как да приготвим

1

В купа смесете брашната с канелата и бакпулвера. Разбъркайте.

2

В друга купа смесете кокосовото масло, кленовия сироп, растителното мляко и кората от лимон. Стържете кората от лимон над купата, за да могат отделилите се етерични масла от кората да паднат в сместа.

3

Смесете сухите и течните съставки и омесете добре, докато се получи гладко и стегнато тесто. Приберете го в хладилника за 30 минути.

4

<span>Загрейте фурната на 180 градуса и пригответе голяма това, покрита с хартия за печене. </span>

5

<span>Извадете охладеното тесто и разточете на лист с дебелина около 1/2 см. Отрежете формичките. На половината от тях направете формичка по средата - може да е малко сърце, звездичка, кръгче или цветенце. Съберете останалото тесто, отново разточете и отрежете формичките.</span>

6

<span>Подредете в тавата и печете 10 минути.</span>

7

<span>Оставете да изстинат за кратно и намажете със сладко по средата. Аз използвах домашен мармалад от диви шипки. Но може да се сложи и друг, по ваш избор. Как да си приготвите домашно сладко без захар и лимонена киселина може да видите тук: <span class="ingredient-name"><a data-id="3883" href="https://www.kulinarenblog.bg/десерти/овесени-барчета-с-боровинки/" title="Овесени барчета с боровинки">сладко от боровинки</a></span></span>

Още рецепти за коледни сладки