Съставки
-
100 г. кокосово масло
-
150 г. кокосова захар
-
60 г. мед
-
1 ч.л. канела
-
1 ч.л. джинджифил на прах
-
1/2 ч.л. карамфил
-
1/4 ч.л. бахар
-
2 ч.л. сода бикарбонат
-
250 мл. овесено или бадемово мляко
-
50 мл. ябълково пюре
-
150 г. овесено брашно, без глутен
-
150 г. брашно от кафяв ориз
-
50 г. нишесте от арарут
-
50 г. стафиди
-
70 г. черен шоколад, по желание
Как да приготвим
1
|
|
2
|
В малка касерола сложете на котлона кокосовото масло и кокосовата захар. Бъркайте, докато се разтопи захарта и се смесят двете съставки. Изключете котлона и добавете меда и подправките. Разбъркайте. Накрая сложете и содата и бъркайте постоянно, докато сместа започне да шупва. Махнете от котлона.
|
3
|
Добавете овесеното или бадемово мляко и ябълковото пюре и разбъркайте.
|
4
|
|
5
|
Добавете стафидите и разбъркайте. По желание, може да сложите и различни ядки - орехи, бадеми, лешници.
|
6
|
Прехвърлете сместа във формичката за печене.
|
7
|
Печете 40-45 минути или докато извадите суха клечка за зъби от сърцевината на сладкиша.
|
8
|
Извадете от фурната и оставете хлябът да изстине за 5 минути във формата, после извадете и оставете да изстине напълно.
|
9
|
Сладкишът е най-хубав на следващия ден, когато е попил всички аромати и е стегнал.
|
10
|
По желание може да глазирате сладкия хляб с разтопен на водна баня шоколад.
|
Kоментар