Коледни меденки

  • 40 мин. плюс 2 часа за охлаждане
  • 40
  • Обикновена
  • 180°C
  • 0 kоментара
  • Българска кухня

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

500 г. пълнозърнесто брашно от лимец
2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. канела на прах
1/2 ч.л. джиджифил на прах
1/2 ч.л. карамфил на прах
200 г. мед
1 яйце
100 мл. кокосово масло, разтопено
сладко за слепване по избор (сладко от бъз без захар)

Вкъщи се пекат меденки с пълна пара. Пробваме различни рецепти, за да направим най-добрите за Дядо Коледа в празничната нощ, когато посети и нашия дом. Различното в тези коледни меденки е, че използвам кокосово масло вместо краве масло. Меденките са меки и сочни, може да ги слепите със сладко по Ваш избор. Аз използвах сладко от бъз, без захар и се получиха страхотни.

Как да приготвим

1

Смесете меда и кокосово масло. Добавете и яйцето и разбъркайте добре.

2

В друга купа пресейте всички сухи съставки. Оформете меко тесто като смесите сухите и мокрите съставки. Сложете в хладилника поне за 2 часа.

3

Извадете от хладилника тестото, загрейте фурната на 180 градуса и пригответе тава, покрита с хартия за печене.

4

С леко мокри ръце оформете от тестото малки топчета и ги подредете в тавата на разстояние едно от друго. Не притискайте меденките, те се разширяват доста при печенето.

5

Печете 7-9 минути. Извадете от фурната и оставете да изстинат добре. 

6

Когато меденките изстинат напълно, ги слепете с по 1 ч.л. сладко без захар. Аз използвах сладко от бъз без захар.

Още коледни рецепти