Коледен кръгъл щолен с марципан, сушени плодове и ядки

  • 30 мин. плюс 2 ч. 40 мин. за втасване
  • 12
  • Обикновена
  • 160°C
  • 0 kоментара
  • Немска кухня

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

500 г. бяло брашно
10 г. суха мая
1 ч.л. морска сол
1/4 ч.л. индийско орехче
1/4 ч.л. карамфил на прах
1/4 ч.л. кардамон на прах
3/4 ч.л. канела на прах
40 г. захар
330 мл. прясно мляко, топло
50 г. свинска мас, разтопена
1 яйце
сокът на 1/2 портокал
100 г. сушени плодове - стафиди, червени боровинки
180 г. марципан, охладен и настърган
30 г. бадеми, натрошени
15 г. масло за намазване
пудра захар за поръсване

Алергени

Прясно мляко
Яйца
Глутен
Портокали
Масло
Бадеми

Ако Ви кажа, че не съм яла по-вкусен щолен, няма да излъжа. А като си представя, че за малко щях да го съсипя - забравих да сложа захар в тестото. Толкова съм изключила да използвам бяла захар, че наистина не я добавих, докато месех тестото. Изпекох щолена в кръгла форма, за да му придам още по-празничен вид и го забърках с много бадеми, стафиди, червени боровинки и марципан.

Как да приготвим

1

Смесете маята, брашното, солта, подправките и захарта в голяма купа. Не забравяйте захарта като мен. Ако все пак я забравите, по-долу ще ви кажа как си реших проблема. 

2

В друга купа смесете млякото, маста и яйцето. Разбъркайте добре и добавете към сухите съставки. Месете на ръка или с миксер около 8 минути, докато тестото стане пухкаво, разтегливо и гладко. 

3

Намазнете купата с малко мас и върнете тестото вътре. Покрийте с кърпа и оставете да втаса за 2 часа на топло.

4

В малка тенджерка сложете портокаловия сок със стафидите и червените боровинки. Загрейте за няколко минути на среден огън. Махнете от котлона и оставете настрана, за да се накиснат добре сушените плодове. 

5

Прехвърлете втасалото тесто върху набрашнен плот и разточете във формата на правоъгълник. (Аз бях забравила захарта, затова реших да я добавя на този етап. Поръсих втасалото тесто с малко захар и премесих няколко пъти. След това разточих.)

6

Настържете охладения марципан върху тестото. Поръсете с накиснатите плодове и натрошени бадеми. Притиснете ги леко в тестото. Завийте на руло от към широката страна. С остър нож разрежете полученото руло по средата по цялата дължина. Ще получите две ивици, които кръстосайте една върху друга, все едно сплитате плитка. Хванете двете краища и прехвърлете в кръгла тавичка, с подвижен ринг и хартия за печене на дъното. Покрийте с кърпа и оставете да втаса отново за половин час. 

7

Загрейте фурната на 160 градуса. 

8

Щом тестото втаса, сложете във фурната и печете 35-40 минути.

9

Намажете щолена отгоре с разтопено масло и поръсете обилно с пудра захар.

Още рецепти за коледни сладкиши

Други наши Коледни рецепти