Здравословни шоколадови скалички

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

За скаличките:
100 г. бадемово брашно
3 с.л. кокосова захар
2 с.л. какао на прах
4 с.л. кокосово масло, разтопено
40 г. орехи, начукани
2 к. етерично масло от портокал на doTerra
За глазурата:
50 г. какаова маса или черен шоколад
1-2 с.л. меласа, кленов сироп, мед или друг подсладител 
1 ч.л. кокосово масло, разтопено
2 к. етерично масло от портокал на doTerra
20 г. кокосови стърготини за поръсване

Алергени

Орехи
Черен шоколад
Бадемово брашно

Шоколадовите скалички са свиден спомен от детството ми. Винаги беше едно малко пиршество за мен, когато ми ги купуваха. Аз реших, обаче да направя здравословни шоколадови скалички, като заменя обикновените бисквити с бадемово брашно, а рафинираната захар с кокосова. За повече коледно настроение добавих няколко капки етерично масло от портокал. Шоколадовата глазура направих като използвах какаова маса и агаве и разбира се поръсих обилно с кокосови стърготини за снежно бяла феерия. 

Как да приготвим

1

В купа смесете бадемовото брашно с какаото и захарта. Сложете етеричното масло в разтопеното кокосово масло и добавете към другите съставки. Прибавете начуканите орехи и омесете добре. 

2

С ръце оформете скаличките и подредете в чиния или малка тавичка. Приберете ги в хладилника, за да стегнат. 

3

На водна баня, на бавен огън, разтопете какаовата маса. Махнете от котлона и добавете кокосовото масло, етеричното масло и подсладител, който предпочитате. 

4

Извадете скаличките от хладилника и полейте с шоколада. Поръсете обилно с кокосови стърготини. 

5

Съхранявайте в хладилник.

Още рецепти с бадемово брашно

Всички коментари

Среден рейтинг
(4)
Общо коментари: 2
Кристина
Привет. Хубава комбинация, но захарта не остава ли нестопена и в последствие хрускаща?
Кулинарен блог
Не, захарта не хрускаше, но ако желаете може да я замените с кокосов нектар или кленов сироп. Другият вариант е да смелите захарта в мелничка да стане на пудра. Поздрави!