Съставки
-
За портокаловия сос:
-
сокът на 2 портокала, био
-
60 мл. кленов сироп
-
За баклавата:
-
1 ч.ч. шамфъстък
-
1 ч.ч. орехи
-
60 мл. кленов сироп
-
кората на 1 лимон, био и още 3 к. етерично масло от лимон на doTerra
-
5 к. етерично масло от портокал на doTerra
-
2 ч.л. канела на прах
-
щипка сол
-
3 с.л. кокосово масло, разтопено
-
6 листа от тънки кори за баница (аз използвах пълнозърнести, но могат да се заместят и с оризови за безглутенов вариант)
-
още малко шамфъстък за поръсване
-
листа от роза, за поръсване
Как да приготвим
1
|
|
2
|
Загрейте фурната на 170 градуса. |
3
|
Сложете ядките в блендер и смелете на ситно, като брашно. Добавете кленовия сироп, етеричните масла, кората от лимон, канелата и щипка сол. Ако имате органични портокали, може да настържете и тяхната кора в сместа. Аз имах био портокали, но не успях да настържа кората, тя беше доста мека. Затова добавих 5 к. етерично масло от портокал. |
4
|
Вземете две кори за баница. Намажете леко с кокосово масло четирите страни. По ширината на корите сложете от ядковия пълнеж. Не слагайте твърде много по краищата на корите, защото при печенето сместа започва да нараства и да излиза отстрани. Навийте на руло до края на корите. Процедирайте по същия начин и с останалите 2 двойки кори. |
5
|
Подредете навитите рула в леко намазнена тавичка. С останалото кокосово масло леко намажете рулата отгоре. Печете 40 минути, като внимавате да не изгорят отгоре. Извадете от фурната и още горещи ги залейте с целия охладен портокалов сос. Оставете за няколко часа да попие добре сосът. А най-добре за цяла нощ. |
6
|
Разрежете всяко руло от баклавата на две или три равни части. Сервирайте с натрошен шамфъстък и листа от рози отгоре. |
7
|
Ако искате по-голямо количество от баклавата, увеличете продуктите 2 или 3 пъти. |
Kоментар