Съставки
-
За шоколадовия блат:
-
400 г. бадемово брашно
-
30 г. кокосово брашно
-
2 ч.л. сода бикарбонат
-
1 щипка сол
-
90 г. кокосова захар
-
60 г. какао на прах
-
2 ч.л. бурбонска ванилия на прах
-
4 яйца
-
90 мл. мед или кленов сироп
-
100 мл. кокосово масло, разтопено
-
220 мл. кокосово мляко от консерва, на стайна температура
-
1 ч.л. лимонов сок
-
За шоколадовия крем:
-
250 г. черен шоколад, поне 70% какао, на калети или начупен на парчета
-
250 мл. кокосово мляко от консерва, на стайна температура
-
45 мл. мед или кленов сироп
-
30 мл. кокосово масло, разтопено
-
1 ч.л. бурбонска ванилия на прах
-
1 щипка сол
-
За украсата:
-
малини
-
къпини
-
боровинки, червени и сини
-
листа мента
Как да приготвим
1
|
|
2
|
В купа смесете двата вида брашно, содата, солта, кокосовата захар, какаото и ванилията. Разбъркайте добре. |
3
|
В друга купа разбъркайте яйцата, меда, кокосовото масло, кокосовото мляко и лимоновия сок. |
4
|
Смесете сухите с течните съставки и разбъркайте, докато всичко се смеси добре. |
5
|
Изсипете половината смес във формата и печете около 30 минути или докато извадите суха клечка от средата на блата. Оставете 10 минути да изстине преди за извадите от формата. След това прехвърлете върху решетка, за да изстине напълно. Покрийте формата за торта с нова хартия за печене и изсипете и другата половина от тестото. |
6
|
За шоколадовия крем загрейте леко кокосовото мляко в тенджерка без да завира. После добавете към него меда, кокосовото масло, ваниловията и солта. Добавете вътре шоколада и разбъркайте, докато се разтопи и стане еднородна смес. |
7
|
Покрийте с фолио, за да не хване коричка шоколада, и оставете настрана да изстине и да стегне за около 2-4 часа. |
8
|
Поставете единия блат върху поднос за торта или голяма чиния и залейте обилно с шоколадовия крем. Сложете отгоре втория блат и залейте с останалия крем. |
9
|
Украсете с плодове по ваш избор: малини, къпини, боровинки, ягоди и листенца мента. |
Всички коментари
Kоментар