Съставки
-
За блата:
-
150 г. бадеми, сурови, небелени, смляни на брашно
-
150 г. ксилитол или еритритол
-
5 белтъка
-
щипка сол
-
За крема:
-
5 жълтъка
-
80 г. ксилитол или еритритол
-
100 мл. прясно мляко
-
175 г. масло, меко, на стайна температура
-
30 г. филирани бадеми за декорация
Как да приготвим
1
|
|
2
|
В голяма купа разбийте на сняг белтъците с 1 щипка сол. На части започнете да добавяте ксилитола, докато белтъците получат блясък и хубав връх. Прибавете смлените бадеми и разбъркайте внимателно със шпатула. |
3
|
Разделете сместта за блата на две части и печете в 2 форми или на 2 пъти. Разпределете сместта по цялото дъно и загладете леко със шпатулата. |
4
|
Печете всеки блат 25 минути. |
5
|
Извадете блата от фурната и оставете да изстине за 10 минути. След това махнете страничния ринг на формата и прехвърлете блата върху поставка за торта. |
6
|
Запечете филираните бадеми на сух тиган за 4-5 минути, като раздрусвате от време на време, за да не загорят. |
7
|
За крема сложете жълтъците в тенджерка. Добавете ксилитола и разбъркайте добре с телена бъркалка. Прибавете млякото и сложете на котлона на среден огън. Бъркайте с бъркалката, докато кремът се сгъсти. Кремът не трябва за завира. |
8
|
Щом се сгъсти, веднаха прехвърлете тенджерката над съд с ледена вода, за да спре процеса на готвене. Добавете мекото масло и бъркайте, докато се разтопи напълно. Оставете кремът да изстине добре. |
9
|
Намажете блата с част от крема и покрийте с втория блат. Разпределете останалия крем отгоре и по страните. Украсете с филирани бадеми. |
10
|
Приберете в хладилника за 1 нощ преди да сервирате. |
Всички коментари
Kоментар