Торта Захер

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

За блата:
6 яйца
150 г. черен шоколад, начупен
150 г. масло
150 г. пудра захар
1 ч.л. ванилов екстракт
125 г. брашно
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
За глазурата:
6 с.л. конфитюр от кайсии
200 г. черен шоколад
1 с.л. кокосово масло

Алергени

Яйца
Масло
Брашно
Шоколад

Торта Захер е австрийско шоколадово изкушение. Тя е една от най-известните торти в света. Измислена е още през 1832 г. от Франц Захер. Едва ли е вярвал, че тя ще стане от най-предпочитаните торти за любителите на шоколада. Оригиналната рецепта се знае от малцина. Но има и много нейни варианти. Ето и един от тях. Моят вариант е за по-малка торта, тъй като не искаме да прекаляваме.

Как да приготвим

1

Подгответе форма за торта с подвижна част. Намажете с масло дъното и страните на формата. Поставете хартия за печене на дъното. Загрейте фурната на 140 градуса. 

2

Отделете белтъците от жълтъците. Разбийте на на твърд сняг белтъците с щипка сол. Оставете в хладилника, докато потрябват.

3

Шоколадът се разтопява на водна баня на слаб огън. 

4

Жълтъците се разбиват заедно с маслото, захарта и ваниловия екстракт. 

5

В отделна купа се смесват брашното, бакпулвера и солта. При непрекъснато бъркане се добавят към яйчената смес. Накрая се добавят и белтъците. Разбъркайте леко с телена бъркалка.

6

Изсипете сместа в тавата и печете около 60-65 минути.

7

Извадете от фурната и оставете да изстине 5 минути. След това махнете подвижната част, сложете хартия за печене бърху блата и затиснете с дъска за рязане. Оставете да се охлади напълно.

8

Затоплете конфитюра с малко вода и намажете блата равномерно. Оставете да изстине и засъхне.

9

Шоколадът и кокосовото масло се разтопяват на водна баня и с тях се залива тортата. Най-добре е тортата да се консумира на следващия ден, за да се поемат ароматите.

Още наши рецепти с черен шоколад

Рецепти с бял шоколад

Рецепти за торти