Съставки
-
За блата:
-
6 яйца
-
150 г. черен шоколад, начупен
-
150 г. масло
-
150 г. пудра захар
-
1 ч.л. ванилов екстракт
-
125 г. брашно
-
1 ч.л. бакпулвер
-
щипка сол
-
За глазурата:
-
6 с.л. конфитюр от кайсии
-
200 г. черен шоколад
-
1 с.л. кокосово масло
Как да приготвим
1
|
Подгответе форма за торта с подвижна част. Намажете с масло дъното и страните на формата. Поставете хартия за печене на дъното. Загрейте фурната на 140 градуса. |
2
|
Отделете белтъците от жълтъците. Разбийте на на твърд сняг белтъците с щипка сол. Оставете в хладилника, докато потрябват. |
3
|
Шоколадът се разтопява на водна баня на слаб огън. |
4
|
Жълтъците се разбиват заедно с маслото, захарта и ваниловия екстракт. |
5
|
В отделна купа се смесват брашното, бакпулвера и солта. При непрекъснато бъркане се добавят към яйчената смес. Накрая се добавят и белтъците. Разбъркайте леко с телена бъркалка. |
6
|
Изсипете сместа в тавата и печете около 60-65 минути. |
7
|
Извадете от фурната и оставете да изстине 5 минути. След това махнете подвижната част, сложете хартия за печене бърху блата и затиснете с дъска за рязане. Оставете да се охлади напълно. |
8
|
Затоплете конфитюра с малко вода и намажете блата равномерно. Оставете да изстине и засъхне. |
9
|
Шоколадът и кокосовото масло се разтопяват на водна баня и с тях се залива тортата. Най-добре е тортата да се консумира на следващия ден, за да се поемат ароматите. |
Kоментар