Съставки
-
За основата:
-
120 г. сурови бадеми
-
15 фурми, почистени от костилките
-
2 с.л. кокосово масло, разтопено
-
2 с.л. какао на прах
-
За първия слой Страчатела:
-
200 г. сурово кашу, накиснато във вода с малко лимонов сок за няколко часа (от 2 до 4 часа)
-
80 мл. кокосово мляко от консерва
-
3 с.л. кокосово масло, разтопено
-
4 с.л. кленов сироп
-
сокът на 1/2 лимон
-
50 г. черен шоколад, нарязан на малки парчета (аз използвах черен шоколад с кокосова захар)
-
За втория слой - синьо-лилав:
-
120 г. сурово кашу, накиснато във вода с малко лимонов сок за няколко часа (от 2 до 4 часа)
-
60 мл. кокосово мляко от консерва
-
2 с.л. кокосово масло, разтопено
-
3 с.л. кленов сироп
-
1 с.л. цвят от пеперуден грах
-
сокът на 1/2 лимон - Важно! При взаимодействие с лимон, цветът на пеперудения грах се променя от син на лилав.
-
Декорация:
-
горски плодове - боровинки, къпини
-
черен шоколад с кокосова захар, разтопен на водна баня (по желание)
-
кокосови стърготини, за поръсване (по желание)
Как да приготвим
1
|
|
2
|
Смелете бадемите на брашно в блендер и прехвърлете настрана в купа. В блендера сложете фурмите с кокосовото масло и разбийте, докато се получи гъста смес, събрана на топка. |
3
|
Прибавете смлените фурми и какаото към бадемите и разбъркайте много добре с пръсти, докато стане еднородна смес. Изсипете я върху хартията за печене във формата и притиснете с пръсти, така че да се покрие цялото дъно равномерно. |
4
|
Изплакнете с чиста вода накиснатото кашу и прехвърлете в блендера. Добавете кокосовото мляко, кокосовото масло, кленовия сироп и лимоновия сок. Блендирайте няколко пъти за по 20-30 секунди, докато се получи консистенция на гладък крем, без никакви парченца от ядките. При нужда добавете още кокосово мляко. Прибавете към белия крем нарязания на малки парчета шоколад, разбъркайте и изсипете върху основата. Приберете във фризера, докато приготвяте втория слой. |
5
|
За втория слой отново смесете всички съставки в блендера и разбийте на няколко пъти, докато се получи гладък крем. Добавете чая от пеперуден грах и отново разбийте. Ако искате по-наситен цвят, добавете още. При нужда прибавете още кокосово мляко. Извадете от фризера тортата и изсипете и втория слой. Отново приберете, докато дойде време за сервиране. |
6
|
Украсете с боровинки и къпини, малко кокосови стърготини и разтопен шоколад. |
7
|
Преди да сервирате извадете тортата на стайна температура за 1 час или преместете в хладилника за 2-3 часа, за да се отпусне и по-лесно да я разрежете. |
Kоментар