Ореховки

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

250 г. орехи, смлени в блендер на брашно
90 г. кокосова захар
2 белтъка
щипка сол

Алергени

Яйца
Орехи

Ореховките са свиден спомен от социалистическото ми детство. Тогава сладкишите не бяха на всяка крачка. Бяха само в специализирани сладкарници, където се нареждаха високопарно целувки, тригуни, баклавички и разбира се ореховки. Далеч не бяха най-здравословната храна за малки и големи, но бяха специални. Бяха специални и моментите, в който си ги купувахме и ядяхме.

Рецептата за тези ореховки не е класическата. Но аз предпочитам тази, защото се приготвят по-бързо, а вкусът е същият като от едно време. Разбира се, предпочитам да сложа кокосова захар и то доста по-малко от обикновено. 

Как да приготвим

1

Загрейте фурната 160 градуса и пригответе голяма тава, покрита с хартия за печене. 

2

Разбийте белтъците с щипка сол на сняг, докато вече не се обръщат от купата. Добавете кокосовата захар и отново разбъркайте.

3

Накрая прибавете смлените орехи и разбъркайте със шпатула. 

4

Прехвърлете сместа в пош или като мен в малка найлонова торбичка, чийто край е отразян. 

5

Шприцовайте по малко от сместа върху тавата като оставяте разстояние между тях. За по-гладка повърхност намажете ореховките отгоре с вода. (Аз толкова бързах, че не съм ги мазала.)

6

Печете 10-15 минути, като ги наблюдавате, за да не изгорят.

7

Извадете от фурната и оставете да изстинат добре, за да не се начупят. 

Още рецепти за бисквити