Марципанов кейк

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

175 г. марципан, мек, нарязан на малки кубчета
2 яйца, на стайна температура
75 г. масло, меко, на стайна температура
200 мл. айран
75 г. кокосова захар
1 ч.л. ванилов /бадемов/ екстракт
200 г. пълнозърнесто брашно
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
филирани бадеми, за поръсване

Алергени

Марципан
Яйца
Масло
Айран
Пълнозърнесто брашно

Много обичам марципан, неговата текстура и вкус. В този кейк, ароматът на марципан е изключително фин и ненатрапчив, така че дори и на нелюбителите на марципана, ще допадне. Кейкът е сочен и лек, а запечените филирани бадеми добавят приятна хрупкавост. 

Как да приготвим

1

Загрейте фурната на 180 градуса. Пригответе продълговата правоъгълна форма за печене на кексове и намажете добре дъното и страните й с масло.

2

В купа разбийте марципана, яйцата и маслото до гладка кремообразна маса. Постепенно добавете айрана, кокосовата захар и ваниловия екстракт. 

3

В отделна купа пресейте брашното, бакпулвера и солта. Върнете зрънцата от ситото в купата. Прибавете марципановата смес и разбъркайте добре, докато всичко се смеси. 

4

Изсипете сместа във формичката и поръсете обилно с филираните бадеми.

5

Печете 30 минути или докато извадите суха клечка от сърцевината на кейка.

6

Оставете да изстине добре във формата и сервирайте.

Други наши рецепти с марципан