Кокосови кексчета с шоколадова глазура

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

150 г. пълнозърнесто брашно
50 г. кокосово брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 щипка сол
2 яйца
120 г. кокосова захар
1 ч.л. ванилов екстракт
80 мл. олио от гроздови семки
150 мл. кисело мляко (овче)
100 г. черен шоколад
1 ч.л. кокосово масло, разтопено
кокосови стърготини, за украса, по желание

Алергени

Яйца
Пълнозърнесто брашно
Кисело мляко
Черен шоколад

Традиционно мъфините и кексчета се украсяват с маслени или сметанови глазури. Но аз като голям почитател на шоколада, реших просто да ги залея с разтопен шоколад. Изключително просто и семпло. Така не е необходимо да съхранявате кексчетата в хладилник. Остава единствено да им се насладите в приятна компания.

Как да приготвим

1

Загрейте фурната на 180 градуса и пригответе силиконови формички за мъфини или хартиени формички в тава за мъфини.

2

В купа смесете двата вида брашно с бакпулвера и солта. 

3

В друга купа разбийте яйцата и кокосовата захар, докато се получи пухкав крем. После добавете ваниловия екстракт, олиото и киселото мляко. 

4

Прибавете сухите съставките към течните и разбивайте докато всичко се поеме. 

5

Разпределете сместа във формичките до 3/4 от вместимостта им. 

6

Печете около 20 минути или докато извадите суха клечка от сърцевината на мъфина. Получават се 6 големи или 12 мини мъфина. Ако печете големи мъфини в тава за мъфини, разпределете сместа във формичките по средата, а в останала част сложете вода. Така ще се изпекат по равномерно.

7

За глазурата разтопете на водна баня шоколада. Добавете кокосовото масло и разбъркайте. Оставете глазурата да изстине и стегне на стайна температура.

8

Извадете мъфините от фурната и оставете да изстинат. 

9

Зелейте ги с шоколадовата глазура. Ако глазурата е изстинала добре, тя ще се задържи върху мъфините, в против случай ще се разтече.

Други наши рецепти за мъфини

Рецепти със черен шоколад