Бисквити с лешници и шоколад

  • 50 мин. плюс време за охлаждане
  • 20
  • Обикновена
  • 140°C
  • 3 kоментара
  • Българска кухня

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

100 г. меко масло, на стайна температура или кокосово масло, средно меко
60 г. кокосова захар
2 ч.л. разтворимо кафе или разтворима напитка от ечемик, ръж и цикория (вариант за деца)
100 г. бяло безглутеново брашно
50 г. оризово брашно
100 г. черен шоколад
50 г. сурови лешници, натрошени

Алергени

Масло
Черен шоколад
Лешници

Бисквитите са винаги любими, особено на малките. Просто минаваш и забърсваш една. Не е нужно да режеш, да сервираш, да използваш прибори. Искаше ми се да им придам по-различен аромат и вместо да използвам кафе, сложих разтворима напитка от ръж, ечемик и цикория. Така отпада проблемът с кофеина. Бисквитите имат леко зърнеста структура от оризовото брашно, приятен цвят и аромат от растителната напитка и дъвчаща текстура от шоколада. А лешниците? Те са идеалният партньор на шоколада. Просто си пасват отвсякъде. 

Как да приготвим

1

Разбийте с миксер мекото масло и кокосовата захар, докато се получи пухкав крем. Добавете много малко вода към разтворимата напитка или кафето и разбъркайте. Ще се получи гъста паста. Прибавете я към масления крем и отново разбъркайте.

2

Добавете двата вида брашно и разбъркайте със шпатула. Дооформете с ръце тестото, завийте го и го приберете в хладилника за половин час, за да стегне.

3

Пригответе хартия за печене. Поръсете я с малко безглутеново брашно и разточете върху нея тестото. С кръгла формичка отрежете бисквитките. Моите са с диаметър около 4,5 см. Съберете тестото, отново разточете и пак изрежете бисквитки. Аз получих 20 броя.

4

Подредете бисквитите, заедно с хартията за печене, върху тава и отново приберете в хладилник за около 20 минути. 

5

Загрейте фурната на 140 градуса. Печете 20 минути бисквитите.

6

През това време разтопете шоколада на водна баня и оставете настрани леко да изстине, за да стане по-лесен за работа.

7

Извадете тавата от фурната и оставете бисквитите да изстинат добре. Прехвърлете върху решетка.

8

С помощта на лъжица загребете от разтопения шоколад и намажете върху половината бисквита, оберете излишното количество. Поръсете с натрошени лешници и подредете върху хартия за печене.

9

Оставете бисквитите на хладно, докато шоколадът стегне.

Още рецепти за безглутенови бисквити

Още рецепти за безглутенови сладкиши

Всички коментари

Среден рейтинг
(1)
Общо коментари: 3
Диди
Благодаря за рецептата! В ечемика и ръжта има глутен, така че няма смисъл от беглутеновото брашно.
Кулинарен блог
Здравейте, в рецептата е посочено разтворимо кафе или напитка от ечемик, ръж и цикория. Кафето не съдържа глутен и може да използвате него в рецептата. Аз съм я адаптирала за деца и съм използвала напитка от ечемик и ръж, която е без кофеин. За да няма неяснота, добавих в скоби, че това е вариант за деца.
Ваня Ицова
Здравейте! Прочетох няколко от Вашите рецепти и ме впечатлиха! Искам да изпробвам поне няколко. Но има един проблем - Вие ползвате предимно кокосова захар (не и в ''Шведската бадемова торта, която е изкусителна!).Аз отскоро разбрах, че ми е противопоказна захарта. И се заредих се добре с еритритол, защото точно в този момент бе на голяма промоция. А и прочетох куп статии и го посочват като най-безвреден..........Мога ли да заменя в рецептите Ви кокосовата захар с еритритол и в какви пропорции? Благодаря предварително!!!