"Страхът" от плодовете
През вековете, плодовете са се считали за едни от най-лечебните храни на Земята. В последните няколко десетилетия, обаче, може да сте забелязали обрат във възприятието ни за бананите, ябълките, пъпешите и мангото. Много хора започват да се страхуват от плодовете и да ги избягват. Това невероятно отклонение от нашето историческо преклонение пред плодовете се дължи на лъжите, които произхождат от самия връх на нашата здравна индустрия както в конвенционалната, така и в алтернативната медицина. Ако вие самият се страхувате да консумирате плодове, позволете информацията в тази статия да ви разясни мощните лечебни свойства на тази група храни и безбройните ползи, които те могат да донесат на вас и вашето семейство.
Плодовете всъщност са най-важната храна за ядене, когато се лекувате от болести. И все пак много хора ги избягват умишлено, защото са станали жертва на пропагандата за страха от плодове, без да осъзнават, че вредят на здравето си, като избягват плодовете. Три неща се случват едновременно в тази тревожна реалност.
Първо, има повече плодове, достъпни за повече хора от всякога. Можем да внасяме плодове от други страни дори и извън сезона и повечето хора, живеещи в западния свят, имат достъп до плодове през цялата година. Много райони имат достъп до изобилие от плодове през цялата година, нещо, което не е било достъпно преди век преди подобренията в хладилните и транспортните системи, които в крайна сметка подобряват живота на милиони. Възползвайте се от изобилието от плодове, което имаме сега.
Второ, въпреки че повече хора по света имат достъп до пресни и дори органични плодове през цялата година, хората консумират все по-малко плодове. Това се дължи на скрити планове и дезинформация, които ни предупреждават да стоим далеч от плодовете поради съдържанието на захар, подвеждащите и неточни тестове, които казват на някои, че имат непоносимост към фруктоза, и силния акцент върху модерните диети с високо съдържание на мазнини, за които се твърди, че са здравословни. Супермаркетите имат планини от прекрасни плодове през февруари, покрай които клиентите минават, защото някой им е казал, че плодовете трябва да се избягват.
Трето, днес хората страдат от повече хронични заболявания от всякога. Все повече и повече хора отиват при своите лекари заради хронична умора, безсъние, мозъчна мъгла, световъртеж, депресия, тревожност, сърцебиене, акне, камъни в жлъчката, камъни в бъбреците, артрит, лаймска болест, лупус, множествена склероза, латерална склероза, паркинсон, кандида, екзема, копривна треска, диабет, киселинен рефлукс и други необясними симптоми и състояния. Проучванията и науката изостават с десетилетия, където трябва да бъдат, за да доведат хората до най-добро усещане за здраве и все повече и повече хора стават все по-болни. През последните няколко години плодовете бяха обвинявани за това нарастване на заболяванията и симптомите. Хората обаче ядат по-малко плодове и се разболяват повече.
Движение против плодовете
Има движение, на върха на нашите здравни индустрии, както конвенционални, така и алтернативни, което умишлено се опитва да ни отклони от яденето на плодове, въпреки че плодовете са известни като здравословни и необходими за нашето благополучие откакто свят светува. Може да е трудно да се повярва, че хората в света на медицината не се ръководят от най-добрия ни интерес. Медицинската индустрия, обаче, е точно това: индустрия. Колкото и да се опитваме да мислим, че здравеопазването работи с чист мотив, то си остава бизнес, и то огромен. Когато са замесени пари, особено в степента, в която са в медицинската индустрия, мотивацията се изкривява и алчността се прокрадва. Ако населението яде по-малко плодове, медицинската индустрия прави повече пари от фармацевтични продукти, процедури и грижи, които изведнъж стават много по-необходими поради увеличаването на хроничните заболявания. Моля, знайте, че не говоря за невероятните лекари, хирурзи и болногледачи, които сме благословени да имаме. Лекари и здравно практикуващи от всякакъв вид са животоспасяващи и състрадателни лечители. Те са изключително интелигентни хора с най-добри намерения и за съжаление са хванати в капана на индустрия, която работи по скрити цели.
Плодовете, от друга страна, имат много малко пари. Това не е индустрия с лобисти, групи по интереси и силно финансирани изследвания, които печелят от болести. Всъщност това е причината да има много малко финансирани научни изследвания около плодовете. Никой не иска да финансира проучване за бананите, защото в бананите няма пари. В медицинската индустрия се губят само пари поради това, че потребителите ядат банани и в резултат на това подобряват здравето си и имат по-малка медицинска зависимост. И за разлика от фармацевтичните компании и групите по интереси, производителите на банани нямат пари да финансират собствените си научни изследвания, за да убедят населението да яде повече от техния продукт. Неудобно е да мислим за науката и изследванията по този начин, но реалността, която ни заобикаля, драматично и негативно променя начина и видовете храни, които хората консумират. В резултат на това хората са по-болни от всякога.
Друг основен фактор в движението против плодовете са хората, които умишлено поддържат тези лъжи за страх от плодове. Интернет е пламнал от идеята, че избягването на плодове е най-здравословният избор, че плодовете причиняват здравословни проблеми и наддаване на тегло и че захарта в плодовете е същата като захарта в бисквитите и бонбоните. В действителност нищо не може да бъде по-далеч от истината. Плодовете са най-здравословната и лечебна храна, достъпна за нас и е от съществено значение за всеки, който страда от хронично заболяване или симптом. Движението против захарта убеди хората, че премахването на захарта от диетата им под формата на бонбони, газирани напитки и глазура трябва да включва и изключването на праскови, ананас и ягоди.
Количеството труд, положен в движението против плодовете, беше възнаградено и милиони хора по света вече са убедени, че плодовете са нездравословни. Повече от лесно е да се поддадете на идеята, че плодовете могат да бъдат опасни, особено когато здравната индустрия и списанията създават толкова много объркване около идеята. И най-силната тактика на движението против плодовете е страхът. Те ви плашат с лоша наука и наричат диетите с включени плодове рисковани. Много хора не са сигурни по въпроса и просто решават да избягват плодовете в случай, че това, което им се казва в момента, е вярно. Модерните съвременни диети с високо съдържание на мазнини поддържат тази масова вълна от страх от плодовете, поставяйки тях и преработената захар в една и съща кошница, вместо да разбират и правят разлика между двете. Плодовете съдържат вода, минерали, витамини, фибри и антиоксиданти заедно с критичната си глюкоза. Това дори не е смътно близо до преработената и вредна захар, открита в парче бонбон, шоколадова торта или фунийка сладолед, в която няма никаква хранителна стойност.
Истината за плодовете
Причината, поради която този въпрос е толкова важен, е, че плодовете всъщност са най-важната хранителна група, която трябва да консумираме, за да предпазим себе си и нашите близки от хронични заболявания и ненужно страдание през целия живот. Плодовете не само предотвратяват заболяванията, но забавят стареенето, убиват патогените и лекуват телата ни на клетъчно ниво. Когато ни казват да се страхуваме от плодове, по същество ни се казва да избягваме точно това, което ще ни донесе най-много живот. Има толкова много дезинформация около плодовете, която е от съществено значение да се развенчае в името на вашето здраве и благополучие и здравето на вашето семейство.
Плодове извън сезона
Има слухове, че трябва да избягваме да ядем плодове извън сезона, които са били изпратени от друга част на света, в която плодовете са в сезон. Това е една от онези лъжи, които увековечават страха от плодове. Докато пъпешът може да не е в сезона във вашата част на света, той е бил отгледан, докато е бил сезонът в друга част. Това означава, че плодът съдържа същите витамини и минерали, както когато го купувате по време на местния сезон на пъпешите във вашата страна. Ако можете да се сдобиете с плодове, които не са в сезона за вашия район, не се страхувайте от тях, защото е цяло чудо, че ги има във вашия магазин. Всъщност, това е добро напомняне за старите времена преди векове, когато кралете и кралиците са имали плодове, доставени от екзотични земи, за да продължат да ядат плодове през цялата година, за да останат здрави. Кралските особи са имали достъп до плодове, които селяните са нямали. Някогашните крале и кралици са живели много по-дълго от селяните заради плодовете, които са консумирали. Несъмнено огромните количества витамин С, които са консумирали от плодовете, са поддържали имунната им система по-силна. Нека си припомним колко трябва да сме благодарни, че имаме достъп до плодове през цялата година.
Истината за зреенето
Друг страх около плодовете е, че продаваните в магазините плодове не са здравословни, защото не се берат узрели. Истината обаче е, че плодовете могат да узреят, когато се наберат в рамките на подходящия период от време. Производителите и фермерите са много добре запознати с плодовете, като са прекарали цял живот, учейки се да отглеждат и берат реколтата. Плодовете, които са събрани неузрели, стига да е в правилния момент, ще узреят добре и ще съдържат същите хранителни вещества, както когато са събрани, когато са напълно узрели. За съжаление, тази дезинформация възпира хората да консумират плодовете, които са им достъпни в магазините. Ако имате плод на тезгяха и той никога не узрява, което е изключително рядко, това означава, че е набран твърде рано и очевидно не бихте го яли. Когато плод като банан промени цвета си (узрее) от зелено в жълто и после на петна, това означава, че е набран в правилния момент и ще ни достави същите ползи, както ако е узрял на дървото.
Истината за хибридизацията
Много хора избягват плодове поради хибридизация; това обаче е още един пример за това, че информацията се обърка. Хибридизацията не е същото като ГМО (генетично модифицирани организми). Когато един плод е ГМО, това означава, че растението е променено на генетично ниво и това е едно от най-опустошителните неща, които се случват с нашата храна в момента. За щастие, движението срещу ГМО върши невероятна работа, за да гарантира, че храните без ГМО се етикетират по подходящ начин, така че потребителите да започнат да осъзнават този проблем, който има катастрофални последици за нашето здраве. Хибридизацията, от друга страна, е напълно различна. Провеждаме хибридизация от векове, още преди 3500 години в Китай; и това е напълно естествен процес, даден ни, за да открием всички видове плодове и зеленчуци.
Например, когато създавате нов вид ябълка или кръстосвате слива с кайсия, това не е процес на генетична модификация. При генетичната модификация гените от несвързани видове се изолират, събират и променят, за да се получи определен желан резултат. Процесите на хибридизация, от друга страна, включват кръстосано опрашване и присаждане, които са напълно естествени и изобщо не трябва да се считат за опасни. Освен това, хибридизацията отваря нови сфери на хранителни и фитохимични възможности. Новосъздадените плодове от кръстосано опрашване и присаждане създават неоткрити антиоксиданти и антоцианини, които могат да ни бъдат от голяма полза. Всъщност, хибридизацията е начинът, по който сме стигнали до това, което имаме. Ето как нашият собствен вид е стигнал дотук. Преди много време имаше само един вид ябълка. Но чрез хибридизация днес имаме хиляди разновидности на ябълки, които растат по целия свят, което е създало все повече и повече хранителни вещества, които ни помагат да живеем.
Когато хибридизираме, новият вид растение се променя по начин, който дори не можем да възприемем. Някои корени отиват по-дълбоко, някои корени се простират по-широко, някои растения извличат различни хранителни вещества от почвата, а някои абсорбират слънцето по различен начин. Всички тези характеристики не само придават различен вкус и вид на новия плод; но също носи хранителни вещества на масата. Има толкова много примери за красиви сортове плодове, на които сега можем да се наслаждаваме благодарение на хибридизацията. Бойсенът е хибрид между къпина и малина. Лимонът Майер е хибрид между лимон и мандарина. Танджелото е кръстоска между мандарина и грейпфрут или помело.
Ние се нуждаем от витамин С
Има много хранителни вещества, които не са необходими за нашето оцеляване, но имаме нужда от витамин С. Не можем да живеем без него. Той е абсолютно необходим, за да продължим да живеем. И кои са най-високите източници на витамин С? Всички различни плодове, достъпни за нас. Вероятно ще бъде зададен въпросът, ако това беше вярно, как би могъл някой, който никога не яде плодове, да продължи да живее? Отговорът е, че много хора случайно получават витамин С, без да го осъзнават, защото много преработени храни са обогатени със синтетични витамини, или приемат мултивитамини, които съдържат малко количество витамин С, или просто ядат парче плод на случаен принцип от боровинков мъфин, парче ябълков пай или лека закуска ябълка по повод.
Плодовете са противовирусни и антибактериални
Една от най-големите причини плодовете да са толкова важни за ядене е, че спират патогените по пътя им. Толкова много хора имат вируси и бактерии, които причиняват мистериозните симптоми и състояния. Но степента, до която патогените са отговорни за хроничните заболявания и симптомите и колко мутирали щамове и типове има, все още не е известна от медицинската наука и изследвания. Докато се опитваме да се излекуваме от тези състояния, плодовете са нашият най-добър приятел, защото спират вирусите и убиват бактериите. Например, когато някой има стрептококи, които са истинската неоткрита причина за свръхбактериален растеж в червата, болки в синусите и конгестия, възпаление на средното ухо, инфекции на пикочните пътища, чревни разстройства, възпалено гърло, ечемик и кистозно акне, бактерията често живее в различни части на тялото. Когато ядете плодове, те убиват бактериите и започват да ги извеждат от тялото. Плодовете обаче често се обвиняват за условията, споменати тук, когато всъщност патоген е този, който се е настанил в тялото ни и причинява проблемите. Когато хората имат свръхбактериален растеж в червата, им се казва да стоят далеч от захарта, включително всички плодове. Разбира се, захарта под формата на царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза трябва да се избягва, защото това ще причини хаос на чревния ни тракт, особено ако имаме работа с нещо като свръхбактериален растеж. Плодовете обаче трябва да се ядат в изобилие, за да унищожат стрептококите, които причиняват състоянието.
Плодовете спират стареенето
Всички знаем, че плодовете имат антиоксиданти, но какво означава това? Накратко, плодовете спират и предотвратяват окисляването, което е процесът, който ни състарява. Освен това плодовете предотвратяват окисляването на токсичните тежки метали, от които почти всички имаме в мозъка ни. Когато токсичните тежки метали се окисляват, това създава отровен химически басейн, който замърсява мозъчните клетки и намалява активността на електрическите импулси. Този процес на окисление може да доведе до много различни неврологични състояния, включително Алцхаймер, Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, загуба на паметта, Паркинсон, депресия, тревожност, биполярно разстройство и др. Плодовете, особено дивите боровинки, помагат за предотвратяване на това окисляване и спират гниещите процеси в мозъка в отговор на тези отрови. Плодовете помагат не само на неврологичните заболявания, но и на всеки един от хилядите симптоми и заболявания, от които хората страдат.
Нашите клетки работят със захар
Захарта, макар и да звучи като враг, който трябва да избягваме поради нашите здравословни състояние, всъщност управлява всяка една клетка в тялото ни, особено нашия мозък. Въпросът е, само да имаме правилния вид захар, която се съдържа в пресните плодове и зеленчуците с високо съдържание на въглехидрати като картофи, сладки картофи и зимни тикви. Може би сте чували, че мозъкът е изграден предимно от мазнини. Това е модерна теория, която е популярна днес, но също е неточна. Всъщност мозъкът е направен от складиран гликоген, който е предимно глюкоза. Когато получите мозъчна мъгла, това обикновено означава, че мозъкът ви не получава достатъчно захар, за да работи правилно. Всъщност, ако нямате достатъчно глюкоза, постъпваща в клетките ви, те няма да могат да функционират. Абсолютно важно е да продължим. Мазнините, от друга страна, не са от съществено значение за оцеляването. Ако се опитате да изключите изцяло захарта и въглехидратите от диетата си, тялото ви ще използва всяка частица от глюкозните си резерви, за да ви поддържа живи, но в крайна сметка или няма да живеете дълго, или скоро ще се поддадете и ще откриете, че се „предавате“ и ядете шоколадово блокче в средата на пътеката с бонбони, преди да стигнете до касата, хапвате пържени сладки картофи от приятеля си, или ще установите, че жадувате за чаша вино или бира в края на всеки ден (всички те съдържат захар, нездравословна.) Ние жадуваме за захар и сладки неща с причина. Също така е важно да знаем тази неоткрита истина: всяко хранително вещество, от което се нуждаем, не може да бъде усвоено, освен ако не е придружено от глюкоза! Това означава, че без значение колко добавки вземате или колко органична и чиста е храната ви, ако нямате достатъчно глюкоза, която да доставя хранителните вещества в клетките ви, те няма да ви помогнат.
Какво се случва с плодовете при диети с високо съдържание на мазнини
Много хора, които обвиняват плодовете за болката, дискомфорта или някое от състоянията или симптомите, които имат, може би просто имат твърде много мазнини в диетата си. Това важи и за онези, които смятат, че не могат да ядат плодове поради „непоносимост към фруктоза“. Диета с високо съдържание на мазнини не означава непременно една от модерните диети, наричащи себе си нисковъглехидратна. Почти всяка диета може да бъде твърде богата на мазнини. Всъщност стандартната американска диета е изключително богата на мазнини, без да се нарича така. Хамбургери, пържени картофи, бекон, кисело мляко, прясно мляко, сирене и пилешки гърди, олио, храни, които се консумират редовно в американската диета (и българския начин на хранене също), имат много високо съдържание на мазнини. Ако някой се храни с ниско съдържание на въглехидрати, може да не осъзнава, че всъщност яде големи количества мазнини. Въпреки, че тези диети твърдят, че са с високо съдържание на протеини, всъщност е невъзможно да се ядат храните с високо съдържание на протеини, без да се избягват мазнините. Дори пилешките гърди без кожата са пълни с мазнини. Освен това, ако ядете вегетарианска диета, все пак може да консумирате много млечни продукти като сирене, прясно мляко, кисело мляко, кефир, заквасена сметана, сладолед и масло, всички от които са пълни с мазнини. Веганската диета с високо съдържание на мазнини също е много разпространена с твърде много консумация на ядки, семена, авокадо, кокос и масла.
Причината, поради която твърде много мазнини в диетата създават проблеми с консумацията на плодове и причината, поради която хората сочат с пръст плодовете, е, че захарта няма къде да отиде. Когато кръвта ви е пълна с толкова много мазнини, дори и най-здравословните видове, черният ви дроб се задръства с мастни клетки от консумацията на храни с високо съдържание на мазнини. Вашият черен дроб се изтощава, докато произвежда състава и количеството на жлъчката, необходимо за предотвратяване вредата от диетата с високо съдържание на мазнини. Вашият черен дроб започва да се разгражда и резервите му започват да намаляват . С течение на времето, това води до наддаване на тегло и цял набор от заболявания и симптоми. Освен това, лигавицата на стомашно-чревния тракт и дъното на стомаха се покриват с мазнини и в крайна сметка мазнините гранясват. Мазнината се втвърдява върху лигавиците, тъй като е гниеща; обаче, жлъчката на черния дроб не е достатъчно силна, за да изчисти мазнините, така че тя продължава да гние и да остава точно там, където е, което също причинява здравословни проблеми.
Когато се опитате да ядете някакъв плод, като ябълка - пулпата, кората и пектинът започват да раздвижват гранясалата мазнина и да я натискат надолу. Когато това се случи, може да започнете процес на прочистване на тези мазнини и други токсини, което вероятно ще причини дискомфорт, поява на акне, лошо храносмилане, главоболие, обриви или други симптоми. Ако не се детоксикирате, все още може да изпитвате дискомфорт, защото усещате как старата мастна обвивка се измества, което не винаги е приятно в чревния тракт и стомаха. Не можете, обаче, да обвинявате плода, че прави това, за което е предназначен, което ви помага да останете живи и да ви лекува. Също така не можете да обвинявате плодовете за дискомфорта, причинен от мазнините, които все още се намират в червата ви от цял живот на съзнателно или несъзнателно ядене на храни с високо съдържание на мазнини, което може да доведе до инфаркти, чернодробни заболявания, диабет, сърдечни заболявания и много други.
Истината за непоносимостта към фруктоза
Много хора смятат, че не им е позволено да ядат плодове, защото са алергични към захари и непоносимост към фруктоза, според тест, който са направили в кабинета на лекаря. В случая обаче, също са виновни мазнините, а не плодовете. Когато старата мазнина започне да гние, докато стои в лигавицата на чревния тракт, или нови мазнини непрекъснато изпълват кръвния поток всеки ден, всяка захар в плодовете, които ядете, ще бъде много трудна за усвояване, защото захарта не може да абсорбира този дебел слой мазнина. По този начин дихателният тест ще покаже, че имате захар в дъха си, защото захарта не е могла да отиде никъде. Тя е блокирана от цялата мазнина.
Освен това тестовете за непоносимост към фруктоза, прилагани днес, са просто неточни. Виждал съм хора, които са диагностицирани с непоносимост към фруктоза, но нямат проблем да ядат плодове. Всъщност, когато ядат плодове, те виждат как здравословните им проблеми изчезват. Тестовете за непоносимост към фруктоза улавят всяка захар, която присъства в тялото. Дори ако сте яли шоколад пет дни преди това, това може да задейства теста. Нещо, което почти винаги задейства теста, е лактозата в млечните продукти, като например парче сирене, което всъщност е пълно със захар. Поради тази причина тестът просто не е точен инструмент на първо място и по своята същност е погрешен.
Друг тест, който кара хората да се страхуват от плодовете, е ензимният тест, който заключава дали някой има наследствена непоносимост към фруктоза. Ако на някого се каже, че е с наследствена непоносимост към фруктозата, лекарите не могат да намерят ензим в черния дроб, наречен алдолаза В. Въпреки това, не се бъркайте. Всеки има този ензим в черния дроб, но той намалява, когато човек яде диета с високо съдържание на мазнини, както и стотици други ензими. Ако започнете да ядете много плодове и намалите нивата на мазнините, този ензим ще се върне. Всъщност не е възможно да имате истинска непоносимост към фруктоза. Трагедията е, че нещото, което се отнема от хората, плодовете, е самото лекарство за липсата на алдолаза. Наследствена непоносимост към фруктозата е небрежна диагноза.
Когато върнете плодовете в диетата си и намалите приема на мазнини, без значение към каква диета се придържате и дали сте палео, кетогенен, вегетарианец или веган, ще можете да изпитате изцеление в черния дроб и така наречена непоносимост към фруктоза може да изчезне. Плодовете подхранват всяка една ваша клетка с витамини, хранителни вещества, минерали и фитохимикали. Без значение от къде произхожда вашето семейство, плодовете са предназначени за консумация от вас. Плодовете от цял свят осигуряват най-удивителните лечебни ползи, които хората пропускат поради невярна информация за непоносимост към фруктоза.
Домати на прицел
В момента хората развиват страх от домати, въпреки че доматите са една от най-невероятните храни за ядене. Доматите съдържат специален вид неоткрит витамин С, който спира най-малко 20 различни вида рак. Те също така предотвратяват растежа на фиброиди, кисти, тумори, липоми и възли на щитовидната жлеза и са антивирусни и антибактериални. Не вярвайте на дезинформацията около доматите, която е толкова популярна днес. Доматите не са опасни и не трябва да се избягват. Доматът винаги е бил разглеждан внимателно, защото е от семейство картофови. Новата тенденция предполага, че трябва да премахнем семената от доматите, което не е полезно.
Да продължим напред
Преди да повярвате на информация, която някой ще ви каже, помислете добре. Плодовете не са враг. Всъщност е точно обратното. Плодовете са нашият спасител и спасяват животите на хората. Например, бананите са друг плод, който има лоша репутация поради постоянния обстрел, който изпитва от движението против плодовете.
Най-ироничната част от това, че хората се страхуват от плодове, поради дезинформацията, както и дискомфорта, който могат да изпитат, когато в диетата им има твърде много мазнини, е, че точно това, което избягват, ще ги накара да се почувстват по-добре. Плодовете няма да ви качат килограми; могат да ви помогнат да отслабнете. Плодовете не причиняват акне; помагат ви да се излекувате от бактериите, които го причиняват. Плодовете не причиняват лошо храносмилане; фруктозата се влива в мазнината, покриваща вътрешността на червата. Плодовете не причиняват диабет; това е мазнината, която блокира навлизането на захарта в клетките и създава инсулинова резистентност. Плодовете не причиняват мозъчна мъгла; могат да ви помогнат да имате ясен ум, защото мозъкът ви всъщност работи със захар и е направен от глюкоза. Що се отнася до плодовете, наистина няма от какво да се страхувате. Това е вашият съюзник, вашият най-добър приятел, вашият лечител и вашият спасител.
Без значение към каква диета се придържате, започнете да намалявате приема на мазнини и започнете да включвате повече плодове в диетата си всеки ден. Ако се чувствате нестабилни или симптоматични, опитайте да намалите приема на мазнини още повече, за да можете да внесете повече плодове. Правете го стъпка по стъпка и ден по ден.
Публикацията е изготвена на базата на съветите и препоръките на Антъни Уилям (Anthony William Medical Medium)
Този блог, неговото съдържание и материали са представени единствено с информационна цел и не са заместител на медицински съвет, диагноза или лечение. Консултирайте се с лицензиран здравен специалист, преди да промените или прекратите лекарства, лечение или грижи, или да започнете каквато и да било диета, упражнения или програма за добавки. Екипът на Кулинарен блог - здравословно в кухнята с Тони не са медицински лица и нямат претенции да предоставят здравни услуги.