Маймунски хляб с квас
За този маймунски хляб децата ме молят от няколко месеца. Добре, че отново ми го припомниха и най-сетне намерихме време и за него. Квасът му придава истинска мекота и нежност. Изпеченият сладък хляб е пухкав, въздушен и облят в кокосов карамел. Приготвянето му не е толкова сложно, колкото изглежда, стига да имате търпение, тъй като с кваса се работи бавно и деликатно и разбира се, добра кухненска машина под ръка, която да свърши най-трудната работа. Тъй като тестото е тежко, препоръчвам размесване в кухненска машина MUM2 на Bosch. По-надолу ще прочетете подробно описание как приготвям у дома Маймунски хляб с квас.
Съставки за Маймунския хляб с квас
За тестото:
500 г. брашно (може да замени част от количеството със спелта)
150 г. активен квас (прочетете как да си направите квас)
80 г. кокосова захар
300 мл. овесено или ядково мляко (прочетете как да си направите овесено мляко)
щипка сол
20 мл. кокосово масло, разтопено
Допълнително за овалване:
100 мл. овесено или ядково мляко
1 с.л. кокосово масло
200 г. кокосова захар
2 с.л. канела
Начин на приготвяне:
За направата на тестото поставете в купата на кухненската машина всички съставки. Купата е с голяма вместимост и позволява оптимално размесване на тежки теста.
Аз използвах машината MUM2 на Bosch с приставката за размесване на тесто. Освен тази приставката, машината разполага с още 2 приставки - за разбъркване на кексово тесто и за разбиване на белтъци, сметана или леко въздушно тесто (тип пандишпан).
Оставете тестото добре да се размеси, за да се поемат всички съставки и да стане гладко и еластично. Аз започнах размесването на 1-ва стенен от общото 4-те степени на машината, докато съставките се смесят, за около 3 минути. След това увеличих на 2-ра степен, за по-интензивно размесване и достигане на гладкост. Общо оставих кухненската машина да меси 10-12 минути.
След като се измеси добре тестото, го прехвърлете в чиста, леко намазнена купа. Покрийте с кърпа и оставете да втасва. На стайна температура моето тесто втаса за около 8 часа. Ако желаете, може да сложите тестото в хладилника да втасва бавно за печене на следващия ден.
Щом тестото е втасало, го изсипете върху силиконова подложка и го разделете на 8 части.
Всяка от осемте части, разделете на още 8 части, за да се получат малки топчета.
Затоплете допълнителното овесено мляко за кратко, сложете вътре кокосовото масло и разбъркайте. В друга чиния си пригответе кокосовата захар и канелата.
Пригответе форма за кекс, с дупка по средатата и леко я намазнете.
Потопете всяко едно топче първо в топлото мляко, след това оваляйте в кокосовата захар с канела и подредете във формата. Така процедирайте с всички топчета. (Може да отстъпите това занимание на децата, тъй като е забавно за тях и времеемко за нас).
Оставете отново да втаса за около 2-3 часа на стайна температура.
Загрейте фурната на 180 градуса и печете 30 минути.
Извадете от фурната сладкия хляб и оставете да изстине за няколко минути. След това обърнете хляба върху чиния.
Ние го ядем като си чупим по някое от малките топченца.