Как да си направим подправка за коледни сладки "Неаполитанско писто"
Коледните празници наближават и настава едно чудно време, когато из всяка къща се носи аромата на прясно изпечени коледни сладки. Въздухът и съзнанието ни са пленени от топлите и сгряващи аромати, така приканващи, така уютни и познати.
Освен мен, у дома има още двама големи фена на домашните коледни сладки - моите деца. Те тръпнат в очакване само да им дам знак и почват да вадят купа, везна, подправки и всички необходими съставки и започва истинската забава.
Тази година решихме да приготвим коледни сладки, които досега не бяхме правили. За целта ни трябваше тайна съставка: "писто"
Неаполитанското писто е комбинация от подправки, използвани в приготвянето на сладки по време на коледните празници. Широко разпространено в неаполитанската кухня, лесно може да си го приготвим и у дома. Има, разбира се, различни рецепти, но абсолютно задължителните съставки са канела, карамфил и индийско орехче.
Съставки за неаполитанско писто:
- 12 г. канела
- 3 г. индийско орехче
- 2 г. черен пипер
- 1 г. карамфил
- 1 г. звездовиден анасон
- 1 г. коринадър
Аз имам всички подправки на прах и съответно ги разбърках заедно и добавих към рецептата. Ако нямате подправките на прах, ги счукайте в хаванче предварително. Смесете ги и съхранявайте в бурканче. Така ще се получи още по-ароматна смес.
Скоро ще споделя и какво точно сътворихме с това "писто".