Как да си направим овесено мляко и вкусна закуска с него
Децата ми много обичат овесено мляко и аз редовно купувах такова. Но, един ден реших, че няма смисъл повече да го правя, тъй като у дома винаги има овесени ядки, които децата също много обичат. И така, щом имам под ръка овесени ядки, друго не ми трябва.
Тук отбелязвам, че ние консумираме безглутенови овесени ядки. По принцип, овесът не съдържа глутен, но за съжаление голяма част от него се отгледжа заедно с пшеница, ръж и други глутенови култури. Това води до "заразяване" на овеса с глутенови протеини. Но, вече навсякъде се намират и безглутенови овесени ядки и съответно безглутеново овесено брашно. В този случай, овесът се отглежда самостоятелно, далеч от глутенови насаждения.
Как да си направим овесено мляко
За да си направим овесено мляко у дома са ни нужни около 1-2 минути, блендер и тензух или цедка.
Съставки:
50 г. безглутенови овесени ядки
1 л. пречистена вода (изворна)
1 с.л. мед (по желание)
Начин на приготвяне:
За да направите овесено мляко поставете в каната на блендера овесените ядки и водата. Ако желаете добавете мед, но не е задължително. Блендирайте за 10 секунди, не повече. Прецедете течността през марля, тензух или цедка. Съхранявайте овесеното мляко в бутилка с капачка в хладилника до 5 дена.
! Важно! Не накисвайте овесените ядки във вода. Това прави млякото слузесто.
! Важно! Не блендирайте дълго овесените ядки. Това също прави млякото слузесто.
И след като вече имам овесено мляко е ред на моята любима и много вкусна закуска. Приготвям си я след като съм изпила 500 мл. вода с лимон и 500 мл. пресен сок от целина.
Овесена закуска с малини
Съставки:
безглутеновите овесени ядки останали след блендирането на млякото
150 - 200 мл. овесено мляко
50-70 г. малини, пресни или замразени
1 с.л. мед
Начин на приготвяне:
В купичка сипете ядките, останали след блендирането. Долейте малко мляко, така че да се покрият ядките. Поръсете с малини и мед. Аз оставям така купичката за няколко минути, после разбърквам добре, така че да добие приятен розов цвят.
Невероятно вкусна закуска, която се приготвя за минути. Хубавото е, че след като приготвям млякото, веднага употребявам и овесените ядки. Ако Вие не можете в момента да ги използвате, запазете ги и ги добавете в кюфтета, мъфини, бисквити. А овесеното мляко може да използвате като напълно заместите животинското мляко в рецептата. Може да се влага в сладки и солени печива, супи, ястия, напитки.