Защо пия сок от целина
Всъщност, интересът ми към целината е от доста време, поне 5-6 години. Винаги съм се вълнувала от храна, готвене, здравословни навици. Четях много и навсякъде информацията беше долу-горе една и съща. Всички ние знаем колко полезни са ябълките, чушките, чесъна, но някак настрани оставаше този потаен зеленчук. Никъде нищо не пишеше за него. Затова започнах по-сериозно да го проучвам и да разбера какво се крие зад неговата стройна фигура.
Това, което знаех за целината, е че в САЩ я ядат сурова, разбира се в компанията на Блъди Мери и че е част от мирпоата*. Нищо повече!? Но вътрешно знаех, че този зеленчук крие истинска сила. И аз трябваше да разбера каква е.
Целината произлиза от Средиземноморските региони и Средния Изток. Египтяните, гърците и римляните са я отглеждали за ароматни и лечебни цели. Първоначално, тя е била използвала за такива цели, по-късно се култивира и започва да се употребява и за храна.
Противно на вярванията, че стъблената целина е "американски" зеленчук и че не е "български", тя започва своята история в Гърция. Този див зеленчук завладява цялото Средиземноморие със своите лечебни свойства. По-късно се разпростира из цяла Европа, Азия, Америка.
Но за какво всъщност е полезна стъблената целина и защо реших да пия сок от нея всеки ден. Сокът от стъблената целина
- изхвърля токсините и тежките метали от черния дроб
- алкализира тялото
- подобрява бъбречната функция
- подобрява работата на надбъбречните жлези
- подобрява паметта
- подобрява здравето на кожата
- засилва имунната система
- заздравява ноктите
- предотвратява главоболие и мигрена
- убива бактериалния и гъбичен растеж
- подобрява храносмилането
- подобрява съня
- подобрява здравето на очите
- подобрява здравето на зъбите и венците
- намалява възпалението
- подобрява перисталтиката
- изхвърля пестицидите от тялото
- успокоява ума и нервната система
- хидратира на дълбоко клетъчно ниво
- пречиства кръвта
- регулира кръвното налягане, в двете посоки
- регулирана на нивата на кръвната захар, в двете посоки
- нормализира телесното тегло
- насърчава развитието на добри бактерии
- алкализира червата и възстановява чревната лигавица
- заздравява костите
Очевидно, сокът от стъблена целина е вълшебен елексир, който дава красота и здраве на нашите тела.
Много важно е сокът от целина да бъде пит сутрин на гладно. Така се дава ударна възможност на черния дроб да изхвърли всички насъбрани през нощта токсини и тежки метали. Също така за максимална мощ се приема чист сок от стъблена целина. Без да се добавя вода, лимон, лайм, кориандър, магданоз, ябълки или каквото и да е друго.
За ежедневно прочистване и възобновление на организма, изпивайте по 500 мл. сок. За изключителни резултати и когато има нужда от по-сериозно пречистване, пийте по 2 пъти на ден: 500 мл. сутрин на гладно и следобед още 500 мл. Като следобед трябва да се оставя поне 1 час след ядене и 30 минути преди друго ядене или пиене.
Сокът от целина има мощни пречистващи свойства, затова е възможно да се изпита някакъв дискомфорт след пиенето му. Ако имате такъв дискомфт, започнете с малки дози от сока и постепенно увеличавайте. Ако е нужно започнете с 20-30 мл. С времето увеличавайте количеството, докато достигнете 500 мл. Следвайте вашето тяло и вашето темпо. Не правете нищо на всяка цена и веднага.
Аз, например, започнах с една връзка целина, което е около 300-500 мл. сок, много зависи колко е голяма самата целина. Сокът има леко горчив, солен вкус. Първият път определено не ми хареса особено. Но с времето свикнах и вече даже ми е приятна тази солена, освежаваща напитка. Може да късате листата на целината, те горчат повече.
Разбира се, и през останалото време на деня, може да си правите сокове с целина, като този път добавяте различни плодове, зеленчуци, зеленолистни. Тези сокове притежават също силни оздравителни свойства.
Сокът от целина е аклализиращ, животворен тоник. Когато се приема самостоятелно, на гладен стомах, без никакви добавки, подобрява храносмилането на всичко, което ще се изяде до края на деня. Спомага за балансирани нива на кръвното налягане и кръвната захар, т.е. без значение дали нивата на захарта и кръвното са ниски или високи, сокът от целина ще ги балансира. Доставя електролити, минерали, витамини и храносмилателни ензими. Има антивирусни и антибактериални свойства.
! Важно ! Стъблената целина е съвсем различен зеленчук от главестата целина. Моля да обърнете внимание на това, тъй като в България е по-полулярна главестата целина.
Какво предствалява моят сутрешен ритуал:
1. Веднага след сън изпивам 500 мл. вода с прясно изцеден 1/2 лимон или лайм (каквото имам у дома). По желание може да се добави 1 ч.л. мед.
2. След 15-30 минути пия прясно изцеден сок от стъблена целина. (Най-добре е да се изчака 30 минути, но сутрин се ръководя от времето, което имам. Ако бързам пия сока след 15-20 минути. Но, не по-малко от 15 минути.)
3. След още 15-30 минути закусвам с пресни плодове или овесена каша. Рецептата за овесената каша може да откриете тук: закуска с малини и мед. Може да се консумират и различни плодови смутита. Ако бързам и трябва да излизам, слагам в чантата си банан, ябълка, грозде или малини в малка кутийка.
4. По-късно пия отново вода с лимон. Всъщност през целия ден пия вода с лимон. Може да заместите с кокосова вода. Тя не съдържа мазнини и е богата на електролити. Само избирайте кокосова вода без добавки, оцветители, ароматизанти и сгъстители. Търсете такава, която съдържа 100% вода от кокосови орехи.
Интервалите преди и след пиенето на целина са с цел да извлечем максимално ползата от пиенето на сока.
Много важно, когато правите сутрешно прочистване със сок от целина!!!
Не се консумират кафе, мазнини: вкл. яйца, млечни продукти, месо, риба, масло, кокосово масло, ядкови тахани, ядкови млека (с изключение на такова от овес и просо), ядки, семена, авокадо, шоколад, какао. Не се консумира глутен и зърнени храни с изключение на ядки от овес (без глутен) и просо. Не се консумира сол. Не се консумират и сушени плодове, само пресни или замразени.
Могат да се консумират сварени на пара картофи, сладки картофи и тиква. Те са здравословни въглехидрати, които осигуряват на нашите органи, мускули и клетки толкова необходимата глюкоза, без която нашето тяло не би могло да функционира.
Старайте се да не консумирате изброените забранени храни до обяд или цял ден, ако предпочитате!
Сокът от целина приготвям с едновалова сокоизтисквачка OmegaJuicer 8228. Тя няма метални остиета, не окислява целината и е безопасна за употреба. Лесно се сглобява и почиства. Времето, необходимо за направата на сока заедно със сглобяването, разглобяването и почистването е около 5 минути. Повече време ми отнема да измия добре всеки стрък от целината. Така че, оправдание от рода "нямам време" е нерелевантно.
Освен ползите за здравето, правенето на сок всяка сутрин дава нагледен пример на децата ми за постоянство, усърдие, желание за благополучие и ги учи на здравословни избори и желания. А, това е най-важното.
Ако искате и Вие да си купите такава машина, ми пишете. Ще Ви подаря код за отстъпка.
Здравето е във Вашите ръце. Просто започнете.
Успех!
Публикацията е изготвена на базата на съветите и препоръките на Антъни Уилям (Anthony William Medical Medium)
Този блог, неговото съдържание и материали са представени единствено с информационна цел и не са заместител на медицински съвет, диагноза или лечение. Консултирайте се с лицензиран здравен специалист, преди да промените или прекратите лекарства, лечение или грижи, или да започнете каквато и да било диета, упражнения или програма за добавки. Екипът на Кулинарен блог - здравословно в кухнята с Тони не са медицински лица и нямат претенции да предоставят здравни услуги.
*Мирпоа - ситно нарязани лук, целина и морков, които се добавят към ястията; обикновено в съотношение 2:1:1