Защо да пием по 500 мл. сок от целина всеки ден?
Идеалното количество сок от целина за повечето възрастни е минимум 470 мл. - 500 мл. на ден. Не е нужно непременно да започнете с това количество от първия път, когато опитате сока от целина. Чувствайте се спокойни да започнете с 120 мл. до 230 мл., ако сте чувствителни и да увеличавате количеството по малко всеки ден, докато свикнете. След като сте готови, се придържате към тези минимум 470 мл. Защо? Защото повечето хора трябва да преодолеят повече от няколко здравословни пречки.
Сокът от целина трябва да измине доста голямо разстояние по време на пътуването си през тялото. Първото му препятствие често е в устата, с бактерии или остатъци от паста за зъби или вода за уста. (Не забравяйте да изплакнете старателно устата си с вода след измиване на зъбите и преди да пиете сок от целина, за да се отървете от остатъците от паста за зъби или вода за уста. Дори е по-добре, да изчакате с миенето на зъбите си, докато не изпиете сутришната доза от сок от целина.)
След това е хранопроводът, където сокът от целина среща допълнителни бактерии плюс отлагания на амоняк и непродуктивни, вредни киселини. След това достига препятствие в долната част на стомашната торбичка, точно преди дванадесетопръстника (входа на тънките черва). Там има малка издатина точно преди дванадесетопръстника, която в зависимост от възрастта на човека, може да бъде пълна дори от десетилетия, понякога на стойност от 30 до 40 години, с отпадъчен материал, който се е слепил и е натежал като скала. Тези остатъци могат да бъдат от протеини, мазнини, консерванти, втвърден амоняк, киселини и други, като всичко това корозира и се образува в утайка. Натриевите клъстерни соли на сока от целина започват да разяждат тази стара купчина токсична утайка, като бавно я разтварят с течение на времето.
След това, докато сокът от целина се движи през дванадесетопръстника, той обикновено се среща с препятствия от Хеликобактер Пилори, Стрептококи и други разновидности на бактерии – тъй като повечето хора живеят с недиагностицирани случаи на тези бактерии. Сокът от целина трябва да се бори, за да остане активен в тази битка, което е двойно по-трудно, тъй като вече е водил битка с остатъците от миенето на зъби и бактериите в устата; амоняка, киселината и другите бактерии в хранопровода и отпадъчния материал, когато напуска стомаха.
Докато продължава през дванадесетопръстника, сокът от целина е бомбардиран с киселини, тъй като рН-то на повечето хора е „изключено“ вътрешно в днешно време. Не е като да сме автоматично алкални. Разбира се, ако някой е здрав, неговото pH ще бъде доста балансирано и сокът от целина няма да свърши много работа в това отношение. Повечето хора обаче са пълни с бактерии, а това е голям производител на киселина. Непродуктивните диети и високите нива на стрес също са производители на киселина. Веднага щом отпием първата си глътка, сокът от целина започва да променя вътрешното рН на тялото, започвайки от устата и продължавайки надолу по храносмилателния тракт. Това е почти като експлозия, тъй като сокът от целина се опитва да обърне прилива на висока киселинност и това е още един източник, който го обезврежда при пътуванията му през нашата система.
Само няколко см. по-нататък в тънкия чревен тракт, сокът от целина се натъква на петно от слуз. Има го както при млади, така и при стари – слой от Стрептококи и Ешерихия коли и други непродуктивни бактерии, обикновено заедно с две до три непродуктивни гъбички. Всички те просто чакат протеин от яйца или допълнителен колаген, който консумираме, или лактоза от мляко, сирене, масло или други млечни продукти, така че бактериите да могат да се хранят с тях. Когато сокът от целина удари тези патогени, това е още битка.
Освен това има гранясали мазнини, които са се втвърдили и са залепнали по лигавицата на чревната стена от години на хранене с високо съдържание на мазнини, независимо дали от здравословни или нездравословни източници на мазнини, както и гниещ протеин, който се е образувал в малки топки от отпадъчен материал и е създал джобове в чревния тракт, които събират повече бактерии и гъбички. Справянето с всичко това е още едно препятствия за сока от целина по време на неговото пътуване.
Но, това не е всичко. Това описва само основните препятствия, които сокът от целина среща досега.
След това добавете излишък от адреналин – да речем, ако сте яли в движение или под стрес, с напрежение в червата, или ако сте яли твърде много мазнина с храната си предишната вечер, без да го осъзнавате, всяко от тези действия подтиква надбъбречните жлези да отделят изобилие от адреналин. Когато този излишен адреналин навлезе в чревния тракт, това е унищожително. Той насища клетките в цялото тяло, така че ако сте били под силен стрес или сте се сблъскали с друга предпоставка за производство на адреналин предния ден, когато се събудите на следващия ден, адреналинът все още ще седи в чревния тракт. Сокът от целина работи върху неутрализирането на този адреналин: още една битка. Въпреки че, сокът от целина ще се опита да се справи, това е трудна задача, като се има предвид всичко останало, през което е преминал, докато е пътувал през червата.
Вечерята с високо съдържание на мазнини не само предизвиква адреналин. Мазнините, останали от вечерята, се задържат в червата, от стомаха през тънките черва до дебелото черво, като маслено петно, а сокът от целина се противопоставя и на тях. Високите нива на мазнини поглъщат лечебните съединения на сока от целина, като използват натриеви клъстерни соли, тъй като те трябва да работят за разпръскване на тези мазнини и почистването им от храносмилателния тракт. Това означава, че ако някой е имал много обилна вечеря, може би с нещо пържено за основно ястие, последвано от десерт, сокът от целина ще трябва да работи допълнително усилено на следващата сутрин и това ще намали част от лечебната му сила.
Храносмилателната система е само началото. По-голямата част от човечеството има застоял, бавен черен дроб и това е критичната част: достатъчно сок от целина трябва да стигне до дебелото черво с непокътната сила, за да се абсорбира в кръвта, така че съединенията на сока от целина да могат да преминат през чернодробната портална вена в черния дроб и след това в жлъчния мехур - за да ви помогне да се излекувате. Независимо от това, с какво се сблъсквате в живота си, по-здравият черен дроб означава по-голям шанс за излекуване на всякакви симптоми или състояния, с които се сблъсквате. 500 мл. е магическото число за това за повечето възрастни.
След като сокът от целина стигне до черния дроб, той среща още един набор от препятствия. От една страна, черният дроб на повечето хора е отровен с токсини, пестициди, хербициди, пластмаси и други нефтохимикали, разтворители, патогени като вируси и бактерии и много други причинители на проблеми. Всичко това натоварва производството на жлъчка в черния дроб. Когато съединенията на сока от целина навлязат в зоната за производство на жлъчка, ако все още са достатъчно силни, те ще подобрят силата на жлъчката, която черният дроб изпраща към жлъчния мехур. Тази подсилена със сок от целина жлъчка след това започва да разглобява и разпръсква утайките в жлъчния мехур, като същевременно разгражда и разтваря камъните в жлъчката. Ако сте пили достатъчно големи количества сок от целина достатъчно дълго, за да направите системата си чиста и здрава, съединенията на сока от целина ще напуснат жлъчния мехур с жлъчката, докато се освобождават в чревния тракт. Това е част от отговорността на сока от целина: да направи пълен кръг.
Не всички лечебни компоненти на сока от целина, които достигат до черния дроб, се насочват към жлъчката. Някои напускат черния дроб чрез кръвния поток, насочвайки се към сърцето и мозъка, въпреки че техните лечебни способности до този момент са доста минимални, ако някой има бавен или застоял черен дроб, който повечето хора имат. Отнема време да се прочисти черния дроб до такава степен, че компонентите на сока от целина все още да имат ползи, когато излизат по този начин.
Това обаче е добре, защото сокът от целина има друг начин да накара мощните си компоненти да достигнат кръвния поток. Когато сокът от целина е бил за първи път в храносмилателния тракт, само част от него - приблизително половината - е пътувала до черния дроб. Раздели се на пистата с препятствия. Докато пътува през стомаха и първите 100 см. от тънките черва, другата половина от химическите съединения на сока от целина се абсорбира в стените на храносмилателния тракт и навлизат директно в кръвообращението, без да отиват първо в черния дроб. Пътуването през кръвта е също набор от препятствия. Колко мазнини има в кръвта? (Мазнините пречат на изминатото разстояние на сока от целина.) Колко токсини има в кръвта? Колко токсични тежки метали има в различни органи като мозъка, например? Говорейки за мозъка, колко химични проблеми с невротрансмитерите възникват там? Всичко това обезврежда и отслабва силата, останала в сока от целина. Ако невротрансмитерните химикали в мозъка намалеят, съединенията на сока от целина се изразходват, за да ги заменят мигновено, превръщайки това в крайната си дестинация по някакъв начин. Ако тежките метали трябва да бъдат изхвърлени, натриевите клъстерни соли на сока от целина се консумират, за да им помогнат да излязат от тялото.
Като се има предвид огромния обхват на работата на сока от целина, можете да разберете защо искате да пиете достатъчно от него, за да свършите тази работа. Следващият път, когато някой ви разпита защо пиете точно това количество сок от целина, му кажете, че сокът от целина има огромни отговорности и препятствия за преодоляване, докато пътува през тялото ви и работи върху неговото изцеление.
Публикацията е изготвена на базата на съветите и препоръките на Антъни Уилям (Anthony William Medical Medium)
Този блог, неговото съдържание и материали са представени единствено с информационна цел и не са заместител на медицински съвет, диагноза или лечение. Консултирайте се с лицензиран здравен специалист, преди да промените или прекратите лекарства, лечение или грижи, или да започнете каквато и да било диета, упражнения или програма за добавки. Екипът на Кулинарен блог - здравословно в кухнята с Тони не са медицински лица и нямат претенции да предоставят здравни услуги.