Джинджифилов кейк с глазура
Имах удоволствието да пробвам отново кухненската машина MUM5 на Bosch, но този път в нежен тюркоазен цвят.
Реших да приготвя с нея десерт в духа на наближаващите коледни празници, а именно джинджифилов кейк с глазура.
Ето и как точно приготвих сладкиша:
Джинджифилов кейк с глазура
Съставки:
За джинджифиловия кейк:
100 мл. кокосово масло, разтопено
120 мл. кленов сироп
2 с.л. меласа от фурми
150 мл. овесено или бадемово мляко
120 г. овесено брашно, без глутен
120 г. бадемово брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела на прах
1/4 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. карамфил
1/2 ч.л. кардамон
1,5 см. парче пресен джиджифил, настръган
кората на 1 портокал, био, настръгана
За глазурата:
1 ч.ч. сурово кашу, накиснато в струдена вода за 2 часа или в гореща за 30 мин.
2-3 с.л. кленов сироп
1 ч.л. бурбонска ванилия
сокът на 1 портокал
Начин на приготвяне:
1. В купата на кухненската машина MUM5 поставих течните съставки: кокосовото масло, кленовия сироп, меласата от фурми и овесеното мляко. Разбих за кратко с бъркалката за кексово тесто.
2. После добавих сухите съставки: овесеното брашно, бадемовото брашно, бакпулвера, подправките, настръгания пресен джинджифил и настърганата кора от портокал. (Ако нямате пресен джинджифил, сложете такъв на прах.) Отново разбъквам с машината, така че всичко да се смеси добре и да няма бучки.
3. Загрявам фурната на 180 градуса. Леко намазних дъното и страните на формата за печене с кокосово масло. Формата ми е с размери 20х20 см.
4. Изсипвам сместа за кейка във формата и слагам да пека, за около 20 минути.
5. Изваждам кейка от фурната и оставям да изстине.
6. През това време приготвих глазурата. Предварително накиснах кашу във вода, за да омекне.
7. Махам купата от кухненската машина MUM5 и слагам блендера. В неговата кана поставям накиснатото и изплакнато кашу, кленовия сироп, портокаловия сок и ванилията. Пускам машината на степен 6 и разбивам. За няколко секунди се получи гладък и нежен крем.
8. Разпределям крема от кашу върху изстиналия кейк. При сервиране поръсвам с горски червени боровинки.
9. Съхранявам кейка в хладилник.
Кухненската машина MUM5 съм я ползвала и преди и знам, че се справя чудесно с тежки и обемни теста за хляб и козунак. Има съответно 3 приставки: за тежко тесто, за кексово по-леко тесто и за разбиване на кремове, белтъци, аквафаба.
Този път реших да пробвам и блендера, който е част от кухненската машина. Въпреки, че той не е основният аксесоар, се справи повече от перфектно. Само за няколко секунди успя да направи ефирен крем от кашу, без никакви бучки. Нещо, което досега не ми се е случвало. Обикновено този резултат се постига след няколко разбивания.
Кухненската машина MUM5 разполага и с различни приставки за рязане, настъргване, рендосване на зеленчуци, картофи, твърди сирена.
Тя е универсален уред, с множество функции, който ще улесни ежедневието ви и ще ви помогне в приготвянето на вкусна и разнообразна храна за семейството. Препоръчвам!