Бургер със зеленчуци и авокадо сос
Всеки знае за какво се използва месомелачка, а именно да се смила на кайма различни видове месо. Но, когато от Bosch ми изпратиха месомелачката Pro Power 2200 W реших, че мога да открия още приложения на този уред. И затова се спрях на рецепта за бургер, който приготвих от смляни на "кайма" варива и зеленчуци.
Сглобих месомелачката Pro Power 2200 W за секунда. Започнах със смилането на лещата, тъй като тя е най-голямо количество. Сложих няколко лъжици в отвора, но уредът толкова бързо ги смля, че трябваше да добавям още и още. Продължих и с останалите съставки, като гъбите, лука и цвеклото се смляха точно като смес, подобна на "кайма", а не просто на дребни парченца. Това е голям плюс на месомелачката, за разлика от кухненския робот, където са необходими няколко пускания и старателно обиране на стените при работа и отново не се постига този краен резултат. Разбира се, месомелачката има 3 размера на приставката за мелене на месо. Аз използвах най-голямата.
Освен това, месомелачката има приставки и за пюриране на плодове и зеленчуци - ябълки, круши, праскови, домати. Може да реже и настъргва плодове, зеленчуци, картофи, ядки, шоколад, сирене, твърд хляб. Разбира се, да мели месо, както и да пълни наденички.
След приключване на работа разглобяването и почистването става за миг.
Единственият недостатък на месомелачката е, че е доста шумна и всички у дома разбират, че я ползвам.
А, ето и как точно приготвих моите бургери, с помощта на месомелачката Pro Power 2200 W, които станаха много вкусни, питателни, засищащи и най-вече изключително здравословни:
Необходими съставки:
За бургера:
350 г. леща, сурова
250 г. гъби печурки, нарязани на половинки или четвъртинки
1 глава лук, нарязана на четвъртинки
1 глава цвекло, сурово, нарязано на парчета
3 скилидки чесън
2 с.л. кокосово брашно
3 с.л. ленено семе, смляно
1 1/2 ч.л. сол
3/4 ч.л. черен пипер
1 1/2 ч.л. пушен пипер
2 ч.л. кимион
2 ч.л. чесън на прах
1 ч.л. чили на прах (кайенски пипер)
За авокадо соса:
2 броя авокадо
1/2 глава лук, нарязна на ситно
4 скилидки чесън
сокът на 1/2 лайм
сокът на 1/2 портокал
1 ч.л. риган
1/2 ч.л. кимион
1/4 ч.л. чили на прах
морска сол
За сервиране:
листа зелена салата
домати, нарязани на колелца
краставица, нарязана на колелца
червен лук, нарязан на колелца
пресен кориандър
Начин на приготвяне:
Приготвяне на растителната "кайма":
1. Сварявам лещата в тенджера с вода за 10-15 минути. Щом се свари, я прехвърлям в друг съд да изстине за няколко минути, колкото да не е гореща.
2. Поставям всички съставки в месомелачката Pro Power 2200 W, като ги смилам последователно една по една. Смилам и скилидките чесън в уреда. Единственото важно е, размера на зеленчуците да е като големината на отвора на месомелачката. Лещата и зеленчуците се смилат перфектно за секунди.
3. Добавям всички подправки, кокосовото брашно и смляното ленено семе към смлените съставки. Разбърквам много добре и оставям да почине за кратко, докато кокосовото брашно и лененото семе попият излишната течност от зеленчуците (около 15 минути).
4. Загрявам фурната на 180 градуса и приготвям голяма тава, покрита с хартия за печене.
5. Оформям бургерите в желания от мен размер и подреждам в тавата.
6. Пека около 25-30 минути, докато добият лек загар.
Забележка: Ако Ви остане от растителната "кайма", може да я замразите за до 3 месеца във фризера.
Приготвяне на авокадо соса
1. В купа намачквам авокадото. Добавям нарязания на ситно лук и пресованите скилидки чесън.
2. Добавям подправките и сока от лайм и портокал. Разбърквам добре.
Сервиране
1. В листо от салата (по избор) поставям един бургер. Отгоре редя резени домат, краставица, червен лук.
2. Добавям и от авокадо соса и няколко листенца пресен кориандър.