Пълнозърнест хляб с брашно от елда и семена

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

200 г. пълнозърнесто брашно от елда
100 г. бяло пшенично брашно
1 ч.л. сода бикарбонат
3/4 ч.л. морска сол
1 с.л. слънчогледови семки
1 с.л. сусам
1 с.л. ленено семе
1 с.л. чиа
1 с.л. кленов сироп
150 мл. кефир
прясно мляко за намазване
семена за поръсване

Алергени

Мляко
Глутен

Признавам си, че елдата не е от храните, към които бих посегнала веднага. И поради тази причина реших да тествам себе си и да направя хляб с брашно от елда. Всъщност обожавам палачинки с брашно от елда. Така че, просто последвах интуицията си. Хлябът мирише ароматно, има онзи специфичен вкус на елда, който се усеща още при първия допир с хляба, но след като се сдъвче нещата се променят. Има един такъв земен вкус, който те връща към корените и който се услажда с всяка хапка. 

Как да приготвим

1

Загрейте фурната на 180 градуса и пригответе малка тавичка с хартия за печене на дъното.

2

В купа смесете двата вида брашно, содата и солта.

3

Смелете в блендер на брашно по-голямата част от семената и добавете към брашното. Останалата част запазете за поръсване. 

4

Направете кладенче по средата и прибавете кленовия сироп и кефира. Разбъркайте добре и омесете меко тесто. 

5

Оформете кръгло хлебче и поставете в тавичката. Направете резки по тестото с остър нож.

6

Намажете с малко прясно мляко отгоре и поръсете с още семена (леко ги притиснете към тестото).

7

Печете 25 минути.