Съставки
-
За сладкия стартер:
-
40 г. квас (моят е ръжен)
-
80 г. брашно
-
80 г. вода
-
2 с.л. кленов сироп
-
За тестото:
-
500 г. брашно, плюс още за доизмесване (част от брашното може да замените с пълнозърнесто от спелта)
-
125 г. ядково мляко (аз сложих бадемово)
-
210 г. целия сладък стартер
-
3 яйца
-
150 мл. кленов сироп
-
ванилов екстракт
-
кората на 1 био лимон, настъргана
-
4 к. етерично масло от лимон на doTerra
-
1 ч.л. махлеб
-
1/2 ч.л. мастикова смола на прах
-
100 г. кокосово масло или масло, много меко
-
За пълнеж:
-
черен шоколад
-
стафиди, накиснати в малко вода
-
За декорация:
-
1 яйце, за намазване
-
кокосова захар, за поръсване
-
филирани бадеми, за поръсване
Как да приготвим
1
|
|
2
|
Смесете готовия квас с бадемовото мляко и част от брашното, около 150 г. Оставете отново да втаса, докато удвои обема си. На стартера с кленов сироп му трябва доста повече време да се активира, отколкото например с кокосова захар. На моят му трябваха 5-6 часа. С кокосова захар са необходими около 2-3 часа. |
3
|
Разбийте яйцата с кленовия сироп. Добавете ваниловия екстракт, кората от лимон, маслото от лимон, махлеба и мастикса. Прибавете сместа към втасалото маяно тесто. Добавете и останалото брашно и започнете да месите до получаване на гладко тесто. Месете поне 10 минути, за да се развие глутенът. |
4
|
Щом тестото започне да става гладко, започнете да добавяте по малко от маслото. Аз слагам на ръцете си и по този начин го влагам в тестото, като продължавам да меся. Щом свърши цялото масло, прехвърлете тестото в намазнена купа и оставете да почине. През 30 минути направете 3 разпъвания на тестото. След това отново покрийте и оставете да втаса на стайна температура, докато удвои обема си. Аз го оставих за цяла нощ, около 7-8 часа. |
5
|
Разделете втасалото тесто на две и оформете според предпочитанията си. Аз ги оплетох на плитка, като в единия козунак сложих настръган черен шоколад, а в другия стафиди. |
6
|
Прехвърлете сплетените козунаци в правоъгълни формички за хляб, покрити с хартия за печене и отново оставете да втасат добре, докато се надигнат. На моите им отне около 2.30 часа. |
7
|
Намажете с яйце втасалите козунаци и поръсете с кокосова захар и филирани бадеми. |
8
|
Печете в загрята на 180 градуса фурна за около 25-30 минути. |
Kоментар