Съставки
-
1 голяма главa лук, нарязанa на ситно
-
1 морков, нарязан на ситно
-
4 скилидки чесън, нарязани на ситно
-
1 см. парче пресен джинджифил, нарязан на ситно
-
1 ч.л. куркума на прах
-
1 ч.л. гарам масала - микс от кориандър, канела, джинджифил, карамфил
-
1 ч.л. къри на прах
-
2 ч.л. люто къри на паста (коригирайте според предпочитанията Ви за люто)
-
300 г. червена леща, накисната предварително поне за 30 минути в студена вода и отцедена
-
100 г. киноа, добре измита под течаща вода
-
1 консерва кокосово мляко
-
морска сол и прясно смлян черен пипер
-
магданоз, лайм и кайенски пипер за сервиране
Как да приготвим
1
|
В тенджерка на умерена температура сложете лука, моркова, чесъна и джинджифила с малко вода и сотирайте за няколко минути, докато зеленчуците започнат да омекват. |
2
|
Добавете подправките - куркума, къри, гарам масала, люто къри на паста, черен пипер и сол и сотирайте за още 30 секунди, докато пуснат аромата си. Ако нямате гарам масала, сложете поне кориандър на прах. Той придава невероятен вкус на лещата. |
3
|
После прибавете червената леща и киноата. Долейте вода в тенджерата, докато покрие всичко и още 2 см. вода отгоре. Оставете да заври и изключете котлона. Лещата и киноата ще се сварят лесно от горещата вода за около 15-20 минути. Накрая сложете и кокосовото мляко. |
4
|
Прехвърлете супата в блендер. Блендирайте за около 30 секунди до достигане на гладка кремообразна консистенция. Ако е необходимо долейте още вода или кокосово мляко. |
5
|
Преди сервиране върнете супата в тенджерата и затоплете леко. |
6
|
Поднесете с щипка кайенски пипер, пресен кориандър или магданоз и лайм! |
Kоментар