Съставки
-
За салатата:
-
200 г. киноа или кус-кус
-
2 розови домата, нарязани на ситно
-
1 краставица, нарязана на ситно
-
1/2 глава червен лук, нарязан на ситно
-
1/2 ч.ч. сварен нахут
-
1/2 ч.ч. артишок, от консерва без мазнина*
-
1/4 ч.ч. маслини, каламата или други
-
2 пълни с.л. песто от босилек**
-
още листа босилек
-
За дресинга:
-
сокът на 1 лимон
-
2 скилидки чесън, пресовани
-
копър, нарязан на ситно
-
морска сол и черен пипер
-
2-3 с.л. зехтин екстра върджин
Как да приготвим
1
|
Сварете киноата или кус-куса според инструкциите на опаковката. За безглутенов вариант използвайте киноа. Щом се свари киноата, оставете настани да изстине добре. Прехвърелете в голяма купа за сервиране. |
2
|
Добавете останалите зеленчуци - домати, краставици, червен лук, артишок, маслини и нахут. Сложете и босилковото песто и разбъркайте всичко. |
3
|
В малко бурканче смесете всички съставки за дресинга и разклатете. Залейте салата и разбъркайте. Сервирайте с още листенца пресен босилек отгоре. |
4
|
*Задължително използвайте артишок, който е без мазнина. Ако в консервата има лимонена киселина, може да го накиснете предварително в малко вода. |
5
|
**За пестото от босилек, най-добре използвайте домашно. Може да си приготвите като смелите в блендер 2 ч.ч. пресен босилек с малко ядки от кашу или орех, 1-2 скилидки чесън, лимонов сок, малко зехтин, сол и черен пипер. |
Kоментар