Шакшука

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

2 с.л. кокосово масло
1 глава лук, нарязана на ситно
4-5 големи червени чушки, сурови или печени, нарязани на парчета
4 скилидки чесън, нарязани на ситно
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. кориандър на прах
1 ч.л. къри на прах
1/2 ч.л. куркума на прах
1/2 ч.л. червен пипер
1/4 ч.л. кайенски пипер (лют пипер)
морска сол
прясно смлян черен пипер
4 големи домата, нарязани на парчета или 1 консерва доматен сос
150 г. овче, козе или фета сирене, натрошено
5-6 яйца
пресен кориандър или магданоз, за сервиране

Алергени

Домати
Сирене
Яйца

Толкова я обичам тази Шакшука, по ред причини. Първо, много наподобява българския традиционен миш-маш, но не съвсем. В това ястие, което носи корените си от Близкия Изток и Северна Африка, има много подправки, наистина много. Това е и втората причина, заради коята ми харесва да приготвям това ястие - ароматите, които се носят из кухнята. И третата причина е бързината. Често го приготвям при нужда от бърз обяд или вечеря, когато нямам време да готвя. 

Скоро ще са готови и нашите червени чушки в градината и с удоволстие ще направя отново тази сгряваща душата лятна манджа - Шакшука. 

Как да приготвим

1

В голям тиган загрейте кокосовото масло. Прибавете лука, чушките и чесъна и задушавайте в продължение на 8-10 минути, докато чушките започнат да омекват.

2

След това добавете всички подправки и разбъркайте, докато те успеят да пуснат ароматите си. 

3

После сложете и доматите. Оставете да заври и намалете на котлона на средна степен. Оставете да се готви още 10 мин.

4

Добавете натрошеното сирене и разбъркайте добре.

5

Най-накрая чукнете яйцата и ги разпределете равномерно в тигана. Oставете да се задушат за още 5 минути или докато белтъкът се сготви. 

6

Сервирайте с още натрошено сирене и накъсан магданоз или кориандър.

Още рецепти за вегетариански ястия

Всички коментари

Среден рейтинг
(5)
Общо коментари: 3
W-SEO.com
При първа възможност ще тествам тази рецепта! Изгелжда невероятна!
Полина
Страхотен аромат се носи по време на приготвянето на тази гозба,а за вкуса думата е само една - Уникален . Благодаря за тази рецепта
Здравословно в кухнята с Тони
Благодаря! Радвам се, че Ви е харесала!