Съставки
-
За полентата:
-
125 г. полента, био
-
250 мл. зеленчуков бульон
-
250 мл. кокосово мляко или прясно козе мляко (за вегетариански вариант)
-
2 с.л. хранителна мая или пекорино (за вегетариански вариант)
-
За гъбения сос:
-
1 с.л. кокосово масло
-
250 г. гъби (аз използвах микс - печурки, шийтаке, кладница и пачи крак), нарязани на парчета
-
1 глава червен лук, нарязана на ситно
-
3 скилидки чесън, пресовани
-
1 с.л. соев сос
-
1 ч.л. червен пипер
-
2 с.л. хранителна мая или пекорино (за вегетариански вариант)
-
100 мл. кокосова сметана или заквасена сметана (за вегетариански вариант)
-
морска сол, прясно смлян черен пипер
-
магданоз, за поръсване
-
още хранителна мая или пекорино (за вегетариански вариант), за поръсване
Как да приготвим
1
|
|
2
|
Намалете силата на котлона и продължете да бъркате, за да не загори и да не се получат бучки в полентата. Оставете да къкри около 4-5 минути. Изключете котлона, покрийте с капак и оставете да се задуши за 10 минути. (Ако полентата е изстинала много преди сервирането и се е сгъстила доста, долейте още малко зеленчуков бульон, загрейте за кратко и разбъркайте). |
3
|
Докато полентата се задушава, направете гъбения сос. В тиган задушете лука с кокосовото масло за 1-2 минути. Добавете гъбите и чесъна и сотирайте за още 5 минути. |
4
|
Прибавете соевия сос, червения пипер, хранителната мая и кокосовата сметана. Подправете с морска сол и черен пипер. Оставете да къкри още 10 минути. |
5
|
Сервирайте полентата в чиния. Върху нея полейте с гъбения сос. Поръсете с накъсан магданоз и още малко хранителна мая. Консумирайте веднага. |
Kоментар