Съставки
-
За маринования лук:
-
1 глава червен лук, нарязан на тънко
-
1 лимон
-
щипка сол
-
щипка кокосова захар
-
За карфиола:
-
1 глава карфиол, накъсана на розички
-
4 скилидки чесън, пресовани
-
2 ч.л. хариса на прах (или по-малко, ако не искате да е много люто)
-
1 с.л. зехтин
-
морска сол
-
За пилафа:
-
300 г. ориз басмати
-
1 с.л. сушени зеленчуци (микс от морков, целина, пащърнак, праз)
-
щипка шафран
-
2 дафинови листа
-
морска сол
-
1 ч.л. хариса на прах
-
70 г. стафиди
-
1 ч.ч. сварен нахут
-
филирани бадеми
-
зърна от нар
-
копър
-
парчета лимон
Как да приготвим
1
|
|
2
|
Загрейте фурната на 180 градуса. Оваляйте карфиола в малко зехтин, пресован чесън, сол и хариса. Сложете да печете за около 30 минути. |
3
|
В друга тава разпределете ориза. Сложете подправките - сол, шафран, дафинов лист, хариса и сушените зеленчуци. Залейте ориза с вода или домашен зеленчуков бульон, ако имате. Покрийте с хартия за печене и печете 30 минути. |
4
|
Извадете от фурната готовите карфиол и ориз. Към ориза добавете стафидите, нахута и копъра. Разбъркайте добре. |
5
|
Сервирайте като върху ориза сложите от печения карфиол. Поръсете с филирани бадеми, зърна от нар, още копър и резенчета лимон. |
Kоментар