Печено брюкселско зеле с карфиол, кленов сироп и нар

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

500 г. брюкселско зеле, разполовено на две
1/2 глава карфиол, накъсана на розички
За маринатата:
сокът на 1 лимон
2-3 с.л. кленов сироп
3 скилидки чесън, пресовани
1/4 ч.л. кайенски пипер (лют) по желание
2 с.л. зехтин
морска сол, прясно смлян черен пипер
няколко зърна нар, за сервиране
сусам, за поръсване (по желание)

Нищо не е в сила да ми отнеме удоволствието от похапването на сладко, леко пикантно, топящо се в устата брюкселско зеле в комбинация с красивия карфиол и киселия нар. Кленов сироп, чесън, лимон и лют пипер - покосяваща наслада за небцето и здравословна храна за тялото. 

Често приготвям у дома брюкселско зеле, защото го обожавам. Който не се е докоснал до него, много е загубил. Печено брюкселко зеле с карфиол, кленов сироп и нар е лесно ястие, което приготвям за минути. Просто слагам във фурната и то се готви само. Поръсвам с нар, за да придам малко кисела и свежа нотка към сладките зеленчуци.

Как да приготвим

1

Загрейте фурната на 180 градуса и пригответе тавичка.

2

Смесете всички съставки за маринатата - лимонов сок, кленов сироп, чесън, зехтин, сол, черен пипер и лют червен пипер (ако използвате). Аз слагам задължително. Така вкусовете изпъкват още по-добре. Разбъркайте добре, за да се смесят.

3

Залейте брюкселското зеле и карфиола с маринатата и разбъркайте добре, за да се овкуси всичко равномерно. 

4

Печете във фурната около 25-30 минути, докато зеленчуците добият приятен загар.

5

Извадете от фурната. Поръсете със сусам и нар и сервирайте веднага.

Още рецепти с брюкселско зеле

Още рецепти с нар