Паея с кафяв ориз, гъби и артишок

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

300 г. пълнозърнест кафяв ориз, предварително накиснат в студена вода за 8 часа, може и цяло денонощие
1 щипка шафранови нишки
1 голяма глава лук, нарязана на ситно
3 скилидки чесън, нарязани на ситно
1 червена чушка, нарязана на тънки ивички
250 г. гъби (аз използвах микс от шийтаке, намеко, порчини)
150 г. артишок - пресен, от консерва или замразен (такъв без мазнина)
1 ч.л. пушен червен пипер
1 ч.л. сладък червен пипер
1 ч.л. мащерка
кайенски пипер (по желание)
200 мл. доматен сос
200 г. грах, замразен
2 с.л. зехтин
морска сол и прясно смлян черен пипер
магданоз и зелен лук, за поръсване
резени лимон

Алергени

Домати

Паея е испанско ястие, което традиционно се приготвя в неделя, в голям тиган. Но за да си улесня живота, аз я сготвих във фурната. Задължителна съставка в паеята е шафранът, оттам насетне е въпрос на вдъхновение. Аз добавих много зеленчуци - чушка, гъби, артишок, грах.  

Отново традиционно, паеята се приготвя с дребен бял ориз, но аз използвам пълнозърнест кафяв ориз, който е богат на хранителни вещества, за разлика от белия. Получава се страхотно ястие, въпреки малката промяна.

Паея с кафяв ориз, гъби и артишок е чудесно ястие за семейно хапване, което се приготвя лесно, питателно е и се състои само от храни с растителен произход.

Как да приготвим

1

Накиснете шафрановите нишки в гореща вода, за да пуснат своя цвят и аромат.

2

В тиган сотирайте с малко вода лука и чушката. Щом омекнат добавете чесъна, гъбите и артишока. Сложете подправките и разбъркайте добре, за да пуснат ароматите си. Прибавете доматения сос и граха и отново разбъркайте. 

3

Загрейте фурната на 180 градуса и пригответе тава. Сложете на дъното изплакнатия кафяв ориз. Отгоре сложете водата с шафрана. Добавете и зеленчуците с доматения сос. Подправете с морска сол и черен пипер. Напръскайте ориза със зехтин. Разбъркайте добре всичко. Залейте тавичката с пречистена вода, така че да се покрие целия ориз. 

4

Покрийте тавата с хартия за печене и сложете във фурната. Печете около 40 минути, докато оризът се сготви. 

5

Сервирайте паеята топла с пресен магданоз, зелен лук и прясно изстискан лимонов сок. 

Още рецепти с гъби

Още рецепти с артишок