Съставки
-
300 г. пълнозърнест кафяв ориз, предварително накиснат в студена вода за 8 часа, може и цяло денонощие
-
1 щипка шафранови нишки
-
1 голяма глава лук, нарязана на ситно
-
3 скилидки чесън, нарязани на ситно
-
1 червена чушка, нарязана на тънки ивички
-
250 г. гъби (аз използвах микс от шийтаке, намеко, порчини)
-
150 г. артишок - пресен, от консерва или замразен (такъв без мазнина)
-
1 ч.л. пушен червен пипер
-
1 ч.л. сладък червен пипер
-
1 ч.л. мащерка
-
кайенски пипер (по желание)
-
200 мл. доматен сос
-
200 г. грах, замразен
-
2 с.л. зехтин
-
морска сол и прясно смлян черен пипер
-
магданоз и зелен лук, за поръсване
-
резени лимон
Как да приготвим
1
|
|
2
|
В тиган сотирайте с малко вода лука и чушката. Щом омекнат добавете чесъна, гъбите и артишока. Сложете подправките и разбъркайте добре, за да пуснат ароматите си. Прибавете доматения сос и граха и отново разбъркайте. |
3
|
Загрейте фурната на 180 градуса и пригответе тава. Сложете на дъното изплакнатия кафяв ориз. Отгоре сложете водата с шафрана. Добавете и зеленчуците с доматения сос. Подправете с морска сол и черен пипер. Напръскайте ориза със зехтин. Разбъркайте добре всичко. Залейте тавичката с пречистена вода, така че да се покрие целия ориз. |
4
|
Покрийте тавата с хартия за печене и сложете във фурната. Печете около 40 минути, докато оризът се сготви. |
5
|
Сервирайте паеята топла с пресен магданоз, зелен лук и прясно изстискан лимонов сок. |
Kоментар