Съставки
-
За галета:
-
200 г. пълнозърнесто брашно от лимец
-
100 г. масло, студено, нарязана на малки парчета
-
1/2 ч.л. морска сол
-
За пълнежа:
-
120 г. меко козе сирене
-
100 мл. заквасена сметана
-
сокът на 1/2 лимон
-
1 тиквичка, нарязана на тънки колелца
-
5 стръка зелен лук, нарязани на ситно
-
1 яйце, за намазване
-
30 г. пекорино, настъргано, по желание
Как да приготвим
1
|
|
2
|
Извадете тестото от хладилника и го поставете между две хартии за печене. Разточете във формата на кръг, приблизително. Основна характеристика на галета е неговата несъвършена форма. |
3
|
Сложете в блендер козето сирене, сметаната и лимоновия сок и блендирайте, докато добие консистенция на мус. Може и на ръка да се смесят, но е възможно да останат парченца от сиренето. При нужда подправете със сол и черен пипер. |
4
|
Намажете основата на галета с млечната смес, като оставите борд от 2 см., които после ще се прегънат. Поръсете с 4 стръка нарязан зелен лук. Отгоре подредете нарязаната тиквичка, като застъпвате едно върху друго колелцата. Прегънете краищата на галета навътре. Ако някъде се разкъса, просто залепете тестото с пръсти. Намажете отгоре с разбито яйце. |
5
|
Загрейте фурната на 180 градуса. Пригответе тава за печене. Дръпнете долния лист хартия за печене с галета директно в тавата. Печете 25 минути. |
6
|
По желание 10 минути преди да извадите галета настържете отгоре пекорино или друго твърдо сирене и отново върнете във фурната да се запече. |
7
|
Сервирайте веднага с още нарязан на ситно пресен зелен лук. |
Kоментар