Съставки
-
За лебкухен пастичките:
-
40 г. масло или кокосово масло
-
80 г. мед или кленов сироп
-
1 ч.л. настъргана кора от био портокал или 4-5 к. етерично масло на doTerra
-
40 г. какаова маса
-
3 яйца
-
100 г. кокосова захар
-
125 г. пълнозърнесто брашно от лимец
-
75 г. пълнозърнесто брашно от ръж
-
40 г. бадеми, смлени на брашно
-
40 г. лешници, смлени на брашно
-
2 ч.л. канела на прах
-
2 ч.л. джинджифил на прах
-
1 ч.л. индийско орехче
-
1/2 ч.л. карамфил на прах
-
1/2 ч.л. кардамон на прах
-
1/2 ч.л. бахар на прах
-
щипка сол
-
1 ч.л. сода бикарбонат
-
1 с.л. какао на прах
-
Шоколадова глазура:
-
200 г. какаова маса
-
200 г. черен шоколад с кокосова захар
-
За пълнежа:
-
120 г. мус от сини сливи, само плодове без захар
-
50 г. сладко от череши (моето е домашно, направено с минимално количество кокосова захар)
Как да приготвим
1
|
|
2
|
В малка касерола на котлона затолете маслото или кокосовото масло. Добавете меда или кленовия сироп, настърганата кора от портокал или етеричното масло и какаовата маса. Разбъркайте, докато какаовата маса се разтопи. Прибавете и яйцата и разбъркайте добре. |
3
|
В друга купа смесете брашната, смлените ядки, подправките, какаото, содата и солта. |
4
|
Смесете сухите с течните съставки, разбъркайте внимателно и изсипете сместа във формичката. |
5
|
Печете 20-25 минути. Извадете лебкухена от фурната и оставете да изстине добре. |
6
|
Щом е охладен достатъчно, разрежете с нож блата на две половини по средата. Намажете с муса от сини сливи равномерно навсякъде. Поставете по няколко череши от сладкото. Ако нямате сладко от череши, може да си направите бързо такова като загреете на котлона малко замразени череши с кленов сироп или кокосова захар за няколко минути, така че течността да се изпари. |
7
|
Поставете обратно втората половина на блата и притиснете добре. С остър нож разрежете на парчета. Аз получих 20 броя. |
8
|
Разтопете на водна баня какаовата маса и черния шоколад. Прехвърлете разтопения шоколад в чаша. Забодете шишче във всяко парче от лебкухена и потопете в шоколада. Подредете върху хартия за печене. |
Kоментар