Съставки
-
500 г. бяло брашно
-
10 г. суха мая
-
1 ч.л. морска сол
-
1/4 ч.л. индийско орехче
-
1/4 ч.л. карамфил на прах
-
1/4 ч.л. кардамон на прах
-
3/4 ч.л. канела на прах
-
40 г. захар
-
330 мл. прясно мляко, топло
-
50 г. свинска мас, разтопена
-
1 яйце
-
сокът на 1/2 портокал
-
100 г. сушени плодове - стафиди, червени боровинки
-
180 г. марципан, охладен и настърган
-
30 г. бадеми, натрошени
-
15 г. масло за намазване
-
пудра захар за поръсване
Как да приготвим
1
|
|
2
|
В друга купа смесете млякото, маста и яйцето. Разбъркайте добре и добавете към сухите съставки. Месете на ръка или с миксер около 8 минути, докато тестото стане пухкаво, разтегливо и гладко. |
3
|
Намазнете купата с малко мас и върнете тестото вътре. Покрийте с кърпа и оставете да втаса за 2 часа на топло. |
4
|
|
5
|
Прехвърлете втасалото тесто върху набрашнен плот и разточете във формата на правоъгълник. (Аз бях забравила захарта, затова реших да я добавя на този етап. Поръсих втасалото тесто с малко захар и премесих няколко пъти. След това разточих.) |
6
|
Настържете охладения марципан върху тестото. Поръсете с накиснатите плодове и натрошени бадеми. Притиснете ги леко в тестото. Завийте на руло от към широката страна. С остър нож разрежете полученото руло по средата по цялата дължина. Ще получите две ивици, които кръстосайте една върху друга, все едно сплитате плитка. Хванете двете краища и прехвърлете в кръгла тавичка, с подвижен ринг и хартия за печене на дъното. Покрийте с кърпа и оставете да втаса отново за половин час. |
7
|
Загрейте фурната на 160 градуса. |
8
|
Щом тестото втаса, сложете във фурната и печете 35-40 минути. |
9
|
Намажете щолена отгоре с разтопено масло и поръсете обилно с пудра захар. |
Kоментар