Съставки
-
За блата:
-
150 г. кокосово масло
-
150 г. кокосова захар
-
150 г. меласа
-
2 яйца
-
225 мл. ядково мляко, бадемово или кокосово
-
3 с.л. какао на прах
-
220 г. пълнозърнесто брашно от лимец или безглутеново брашно
-
1 1/2 ч.л. бакпулвер без глутен
-
150 г. домашно сладко от череши (може да използвате всякакъв вид сладко за намазване на блатовете - от малини, ягоди, кайсии или да удвоите крема от авокадо и да използвате него).
-
За крема:
-
2 броя авокадо, добре узряло
-
50 мл. кленов сироп или мед
-
1 ч.л. бурбонска ванилия на прах
-
щипка сол
-
3-4 с.л. какао на прах
Как да приготвим
1
|
|
2
|
В малка касерола загрейте на бавен огън на котлона кокосовото масло, кокосовата захар и меласата. Разбъркайте, докато кокосовата захар се стопи. Махнете от огъня и оставете леко да изстине. |
3
|
В купа разбийте яйцата с миксер. Добавете и ядковото мляко. После при постоянно бъркане добавете и сместа от касеролата. Накрая прибавете какаото, брашното от лимец и бакпулвера. |
4
|
Разделете сместа на две за два блата. Изсипете едната половина във формата за печене и поставете във фурната. Печете 30 минути. |
5
|
Извадете блата и оставете да изстине за 5 минути във формата, след което прехвърлете върху решетка, за да изстине напълно. |
6
|
Изсипете във формата другата половина от сместа и отново печете 30 минути. |
7
|
Когато блатовете са напълно изстинали, слепете със сладко по избор. Аз използвах домашно сладко от череши, което пригових без бяла рафинирана захар. Може да направите сладко от замразени малини и кленов сироп, загряти на котлона. |
8
|
За да приготвите крема, сложете в блендер двата броя авокадо, кленовия сироп, ваниловията, какаото и солта. Блендирайте, докато се получи кремообразна смес. Намажете с нея тортата отгоре. Ако предпочитате, може да удвоите мерките за крема от авокадо и с него да слепите тортата. |
9
|
Консумирайте тортата до 2-3 дена. Съхранявайте в хладилник. |
Kоментар