Лешникова торта

  • 1 ч. плюс време за стягане
  • 12
  • Обикновена
  • 0 kоментара
  • Българска кухня

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

За основата: 
150 г. лешници, сурови, смлени на брашно
16 броя фурми, почистени от костилките
3 с.л. какао на прах
1 ч.л. канела 
Първи слой:
5-6 с.л. мус от сини сливи (без захар)
За лешниковия слой:
100 г. кашу, предварително накиснато в студена вода за поне 4 часа или в гореща за 30 минути
120 мл. кокосово мляко, от консерва
50 мл. лешников тахан
2 с.л. кленов сироп
За шоколадовия слой:
150 г. кашу, предварително накиснато в студена вода за поне 4 часа или в гореща за 30 минути
180 мл. кокосово мляко, от консерва
80 г. черен шоколад или какаова маса, разтопен на водна баня
30 мл. лешников тахан
1 с.л. кленов сироп
20 г. натрошени лешници
За декорация:
цели или начупени лешници
черен шоколад, разтопен 
лешников тахан

Алергени

Кашу
Лешници
Черен шоколад

Отново една чудесна торта за рожден ден - Лешникова торта. Моят мъж си пожела торта с шоколад, но аз реших да добавя и любимите му ядки, за да се получи превъзходна комбинация. Всичко това е объркано с фин и нежен лешников тахан, който носи доза сладост в себе си.

Тортата е без глутен, без бяла рафинирана захар, с изцяло растителни съставки. И разбира се, издържа дълго, стига да остане.

Как да приготвим

1

Пригответе форма за торта, с подвижен ринг и диаметър 20 см. Покрийте дъното на формата с хартия за печене.

2

За да направите основата смелете ядките на брашно в блендер и прехвърлете в купа. Смелете и фурмите с 1 с.л. гореща вода на паста. Смесете всичко заедно - смлените лешници, пастата от фурми, какаото и канелата. Объркайте добре сместа с ръце и я разпределете по дъното на формичката. Притиснете добре, за да стане равен блатът и приберете във фризера за няколко минути.

3

Извадете охладения блат и го залейте с муса от сливи. Разпределете равномерно и отново приберете във фризера. 

4

Изплакнете добре с вода накиснатото кашу. За да направите лешниковия слой, сложете в блендер кашуто, кокосовото мляко, лешниковия тахан и кленовия сироп. Разбийте добре, докато се получи гладък крем. Извадете основата на тортата и покрийте с лешниковия крем. Отново прибeрете на хладно.

5

Разтопете черния шоколад или какаовата маса на водна баня. Отново сложете в блендера кашуто, кокосовото мляко, лешниковия тахан и кленовия сироп. Блендирайте до гладък крем и после добавете разтопения шоколад. Ако използвате какаова маса, добавете повече кленов сироп, според предпочитанията ви. Прибавете натрошени лешници в шоколадовия крем и разбъркайте. Изсипете шоколадовия крем върху лешниковия. Отново приберете във фризера.

6

Щом кремът стегне, може да направите декорацията. Аз използвах натрошени и цели лешници, поляти с разтопен черен шоколад върху едната половина на тортата и лешников тахан върху другата половина. 

7

Преди да сервирате, извадете тортата на стайна температура за 1 час или за 2-3 часа в хладилника. 

Рецепти за още сурови торти

Още рецепти с лешници