Съставки
-
За пастичките:
-
200 г. овесено брашно, без глутен
-
60 г. брашно от рожков
-
2 ч.л. бакпулвер
-
щипка сол
-
180 г. кокосова захар
-
350 мл. кокосово мляко, бадемово или овесено, на стайна температура
-
100 мл. кокосово масло, разтопено
-
1/2 ч.л. бурбонска ванилия на прах
-
1 ч. л. лимонов сок
-
За карамела:
-
20 фурми, почистени от костилките
-
топла вода
Как да приготвим
1
|
|
2
|
В купа смесете всички сухи съставки - брашното, брашното от рожков, бакпулвера, ванилията, солта и кокосовата захар. |
3
|
В отделен съд смесете и течните съставки - кокосовото мляко, кокосовото масло и лимоновия сок. Кокосовото мляко не трябва да е студено, защото кокосовото масло ще се втвърди. Ако все пак, това се случи, загрейте за кратко сместа на котлона, докато се разтопи маслото. |
4
|
|
5
|
Прехвърлете сместа в тавичката и печете около 25-30 минути. Сладкишът е готов, когато повърхността му е суха и твърда на допир. |
6
|
Извадете от фурната и оставете да изстине напълно. |
7
|
През това време направете карамела. Загрейте леко топла вода. Тя ще помогне по-лесно да се смелят фурмите. |
8
|
В блендер сложете фурмите и 1-2 с.л. вода. Блендирайте. При нужда добавяйте по 1 с.л. вода, докато фурмите се смелят напълно и сместа стане еднородна и добие гъста, кремообразна консистенция. |
9
|
Щом изстине блата, го извадете от формата за печене и разрежете на квадрати или правоъгълници (по Ваш избор). След това с остър нож разрежете всяка пастичка по средата и я намажете обилно с карамел. Слепете двете половини и сервирайте. |
Kоментар