Безглутенов кейк с цвекло и шоколад

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

За блата:
220 г. бяло безглутеново брашно
2 с.л. арарут на прах
1 ч.л. сода бикарбонат
2 с.л. какао на прах
180 г. кокосова захар
200 г. меко масло, нарязано на малки кубчета
3 яйца
150 г. заквасена сметана
1 цвекло, сурово, обелено и настъргано
За глазурата:
250 мл. течна сметана, без захар
100 г. черен шоколад, поне 70% какао

Алергени

Яйца
Масло
Заквасена сметана
Сметана
Черен шоколад

Когато започвах да приготвям този кейк и извадих цвеклото, децата възмутени, казаха, че няма да ядат от това. После, обаче, дори не разбраха за него. Мисля, следващия път да добавя даже 2 глави цвекло, едва ли ще разберат, а аз ще бъда още по-доволна. Кейкът с цвекло и шоколад не съдържа глутен и бяла рафинирана захар. Чудесен е за чаша топъл чай в градината!

Как да приготвим

1

Загрейте фурната на 170 градуса и пригответе форма за торта с подвижен ринг, с диаметър 20 см. Покрийте дъното на формата с хартия за печене и леко намажете дъното и страните с масло.

2

В купа смесете брашното, арарута, содата и какаото. Разбъркайте добре.

3

Добавете кокосовата захар, маслото, яйцата и заквасената сметана. Разбъркайте поне 5 минути с миксер, докато всичко се смеси добре и стане еднородна смес. 

4

Прибавете и настърганото цвекло. Прехвърлете сместа във формичката за торта.

5

Печете 45-50 минути. Извадете и оставете да се охлади добре. 

6

За глазурата затоплете сметаната без да завира. Свалете от котлона и добавете черния шоколад. Бъркайте, докато шоколадът се разтопи напълно. Полейте обилно изпечения блат. Оставете глазурата да стегне за няколко минути на хладно.

7

Съхранявайте в хладилник до 3 дена.

Още рецепти за торти