Патладжан с кайма и пармезан на фурна

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

2 средно големи патладжана
400 гр. телешка кайма
2 глави лук
3-4 склилидки чесън
2 с.л. доматено пюре
1 консерва домати
1 ч.л. захар
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. канела
5 -6 стръка прясна мащерка
8 листенца босилек
пармезан за поръсване
сол
черен пипер

Макар да можем да си купим патладжан по всяко време на годината, най-добре е да му се наслаждаваме през сезона му - август - октомври. Патладжанът не съдържа никакви мазнини и холестерол, освен това понижава лошия холестерол и кръвното налягане.

Съставки

Как да приготвим

1

Нарежете патладжана на лентички с около дебелина половин сантиметър по дължина. Посолете лентичките патладжан и оставете да се отцедят. След това изплакнете добре.

2

През това време в тенджера сотирайте лука и чесъна в малко вода. След като омекнат добавете каймата и доматеното пюре. Гответе 5 минути и добавете консервата домати. Сложете малко захар. Гответе още 15 минути. Накрая подправете със сол, черен пипер, кимион, канела, мащерка и босилек. 

3

Загрейте фурната и пригответе голяма тава, покрита с хартия за печене. Наредете плътно лентичките патладжан. Леко ги намазнете с четка с малко зехтин и печете около 20 минути. 

4

Пригответе тавичка на печене. Наредете на дъното от печения патладжан, отгоре сложете половината плънка, след това отново патладжан и пак плънка. Печете във фурната на 180 градуса за около 30 минути. Преди да извадите от фурната настържете пармезан отгоре и оставете да се запече.

5

Сервирайте с нарязан на ситно магданоз.

Още рецепти с патладжан

Други рецепти с телешко месо

Kоментар

Текстът е задължителен
Името е задължително
Електронната поща е задължителна
Рейтинг
ReCaptcha е задължително поле!

Използаваме бисквитки за да ви доставим максималко добра фукционалност на нашия сайт. Условия за ползване - научете повече