Розмарин

Розмаринът има репутацията на чудодейна билка от хиляди години. Използван е като антисептик, антидепресант, аналгетик, антивирусно, противовъзпалително, дезинфектант, афродизиак и отхрачващо средство. Розмаринът облекчава нервни състояния, засилва имунната система, бори се с бактериални и вирусни инфекции, подпомага респираторни заболявания, укрепва храносмилането и подобрява кръвообращението.
Розмаринът съдържа както кофеинова киселина, така и розмаринова киселина, които действат като мощно противовъзпалително средство, което го прави идеален за тези, които страдат от автоимунни заболявания като ревматоиден артрит, синдром на хроничната умора и фибромиалгия. Той също така съдържа свойства и летливи масла, които действат подобно на антихистамините и го правят много полезен за лечение на състояния като астма и хронични мигрени.
Известно е, че диуретичните свойства на розмарина помагат за облекчаване на подагра, отоци и камъни в бъбреците. Розмаринът има способността да стимулира паметта, да подобрява концентрацията и да помага за преодоляване на умствената умора чрез увеличаване на притока на кръв към главата и мозъка. Също така е известно, че облекчава депресията и тъгата и може да намали тревожността, причинена от стрес.
Розмаринът е страхотно антибактериално средство, специализиран в борбата с устойчиви на антибиотици бактерии, като тези, които се настаняват в болниците.
Въвеждането на тази билка в диетата ви променя играта, ако имате работа с видовете бактерии (като Клостридиум дифициле и мултирезистентни Стафилококус ауреус или Метицилин-резистентен стафилокок), които могат да доведат до състояния като мегаколон, тежка инфекция и дори повече.
Маслото от розмарин често се добавя към продуктите за грижа за косата и кожата поради способността му да почиства и подхранва скалпа и да лекува и възстановява кожата.
Етеричното масло от розмарин може да се използва и чрез дифузер за дезинфекция на въздуха във вашия дом и/или офис, което е особено полезно през сезона на настинки и грип.
Пресен или изсушен розмаринът може също да се приема като чай, добавка или просто да се добави към ястието - гуакамоле, салати, хумус, супи, картофи, сосове и дресинги. Това е мощна и ефективна билка, която може да осигури безброй ползи за здравето.
Публикацията е изготвена на базата на съветите и препоръките на Антъни Уилям (Anthony William Medical Medium)
Този блог, неговото съдържание и материали са представени единствено с информационна цел и не са заместител на медицински съвет, диагноза или лечение. Консултирайте се с лицензиран здравен специалист, преди да промените или прекратите лекарства, лечение или грижи, или да започнете каквато и да било диета, упражнения или програма за добавки. Екипът на Кулинарен блог - здравословно в кухнята с Тони не са медицински лица и нямат претенции да предоставят здравни услуги.